Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratlar tüm canlılar tarafından birinci derecede enerji vericidirler. En basitinden en özeline kadar bütün beslenme biçimleri içinde, karbonhidratlar edinilen kalorinin en büyük bölümünden sorumludur. Basit şekerlerden kompleks nişastaya kadar uzanan karbonhidratlar, enerji ve hacim sağlar. Ortalama bir beslenme modelinde, karbonhidrat alımının %50'sini nişasta, %10'unu laktoz (süt şekeri) , %30'unu sakaroz ve kalan %10'unu diğer şekerler oluşturmaktadır.

Karbonhidratlar bedende farklı hızla yakılırlar.

Beyaz ve kahverengi şeker, bal, işlenmiş ürünler ve tatlılar gibi basit karbonhidratlar gereksinimlere hızlıca yanıt vermektedirler. Sebzeler, makarna, pirinç ve tohumlar gibi kompleks karbonhidratlar ise daha uzun, daha yavaş sürede sonuç verirler.

Karbonhidratların sindirimi, polisakkarit ve disakkarit halinde alındıklarında, sindirilip monosakkaritlere ayrılırlar. Polisakkaritler ise önce disakkaritlere ardından da monosakkaritlere ayrılırlar. Karbonhidratlar fruktoz, galaktoz ve glikoz gibi monosakkaritlere dönüştükten sonra emilirler.
Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Tükürüğün içinde bulunan pityolin yani amilaz emzimi pişmiş nişasta ve glikojene etki edip onları dekstrinlere ve maltoza parçalar. Tükürük, nötre çok yakın bir asidik salgı olup, ağızda amilaz enziminin aktifliğini de sağlar.

Yemek borusundan mideye gelen karbonhidratlar, kimyasal sindirime mide de uğramazlar. Midenin içinde HCI sayesinde, ortamda asidik olduğu için karbonhidratların sindirimini sağlayan enzimlerde midede görev yapamazlar. Ayrıca karbonhidratların sindirimi için mideden enzim salgılanmaz. Asitli besin karışımı, mideden ince bağırsağa geçerken on iki parmak bağırsağı kana salgıladığı sekretin hormonu ile pankreas bezine uyarılar gönderir. Pankreastan wirsung kanalıyla on iki parmak bağırsağına gönderilen pankreas öz suyundaki amilaz enzimi, ağızda olduğu gibi glikojen ve nişastayı maltozlara ve dekstrinlere parçalar.

İnce bağırsak tarafından disakkaritleri sindiren enzimler üretilir. Ağız ve ince bağırsakta polisakkaritlerin sindirimi sonucu ile oluşan disakkaritler ve maltozlar ince bağırsakta monosakkaritlere parçalanır.
Basit şekerlerin sindirimi kolay olmaktadır. Bu gibi basit karbonhidratların arasında bulunan alan glikoz ve früktoz meyve, bal ve mısır ürünleri gibi belli yiyeceklerin yapısında bulunur. Ve yine bu grubun içerisinde yer alan laktoz sadece süt ve süt ürünlerinde; maltlı ile maltoz özü arpa ve buğdayda; üzüm şekeri (dextrose) ve sakaroz beyaz ve kahverengi şeker, alkolsüz içecekler, çikolatalar, tatlılar ve diğer işlenen yiyeceklerde (ürünlerin yapısında gizlenmiş olan şekeri bulmak için etiketlerin üzerinde yazılı olan içerikleri okuyun) ve fazla pişirilmiş tohumlarda bulunur. Yüksek kalorilere karşın, şekerlerin besin değeri son derece düşüktür.
Lifler ve Nişastalar kompleks karbonhidratların içinde bulunan şekerlerdir; besin değerleri yüksek ve yavaş sindirilirler. Patates, tohumlar ve diğer sebzeler, baklagiller ve fasulye kompleks karbonhidratlar arasında yer almaktadır.
Son Güncelleme : 29.11.2018 14:26:11
Karbonhidratların Sindirimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Karbonhidratların Sindirimi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Karbonhidratların Sindirimi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Midede Sindirim
Midede Sindirim
Midede Sindirim, Midemiz yediğimiz besinlerin öğütülerek vücuda yararlı olanların ayrıştırılarak kullanılıp, kalan kısmın bağırsaklar yoluyla dışarı atılmasında rol oynayan sindirim sistemi organlarından biridir. Midemizin bu özelliği sayesinde yediğ...
Hücre Dışı Sindirim
Hücre Dışı Sindirim
Hücre dışı sindirim; enzimler ile beraber salgılanan hücrelerin dış ortamda bulunan büyük molekül parçacıklı besinlerin küçük moleküllü parçalara ayrılarak hücre içerisine alınmasıdır. Hücre dışı sindirimi genellikle çok hücreli canlılarda olmaktadı...
Sindirim Sistemi Organları
Sindirim Sistemi Organları
Sindirim sistemi organları, kimyasal ve fiziksel sindirimin yapıldığı yerlerden oluşur. Fiziksel sindirimin yapıldığı organlar, gıdaları küçük moleküllere ayırırken, kimyasal sindirimi üstlenen organlar bunları en küçük yapı taşlarına ayırırlar. Bu s...
Sindirim Sistemi Sağlığı
Sindirim Sistemi Sağlığı
Sindirim sistemi sağlığı, önemli konuların başında gelmektedir çünkü yeyilen yiyeceklerden ve içilen içeceklerden alınan faydalı ve zararlı maddelerin ayrıştırılması bu sistemin düzgün çalışabileceği zaman mümkün olmaktadır. Karbonhidrat, protein ...
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi ve boşaltılması aşamalarında etkin rol oynayan bu bölgelerde oluşabilecek herhangi bir hastalık sin...
Sindirim Sistemi Görevleri
Sindirim Sistemi Görevleri
Sindirim sistemi görevleri, konusunu ele alabilmek için bu sistemde yer alan organların temel yapıları hakkında bilgi edinmek gerekir. Sindirim sisteminin ana görevi vücuda alınan besinlerin sindirilerek içerdikleri mineral ve vitaminlerden faydal...
Biyoloji Sindirim Sistemi
Biyoloji Sindirim Sistemi
İç ve dış çevreden gelen uyarılara karşı tepki göstermemizi sağlayan sisteme sinir sistemi denir. Omurgasızlarda Sinir Sistemi: Tek hücrelilerde özelleşmiş bir sinir sistemi yoktur. Uyartıları alma ve cevap verme sitoplazmadaki sinir telcikleri y...
Sindirim Sistemi Anatomisi
Sindirim Sistemi Anatomisi
Sindirim Sistemi Anatomisi; Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, katı haldeki atıkların vücuttan dışarıya atılması işlevini sağlar. Sindirim sistemi, işlevi ...
İnsanda Sindirim Sistemi
İnsanda Sindirim Sistemi
İnsanda Sindirim Sistemi; İnsan hayatını sürdürebilmek için yağ, protein, karbonhidrat, su ve mineral gibi bazı maddelere gereksinim duyar. İnsan bu tür maddeleri farklı besin grupları sayesinde vücuduna alır. Ancak bu maddeler vücut için oldukça...
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim sistemi fizyolojisi, sindirimin ilk başladığı yerden sonlandığı yere kadar aşama aşama devam eden işlemleri zincirinden oluşur. Bu işlemler zinciinde besinler; kimyasal ve mekanik sindirim uygulanarak en küçük yapıtaşlarına kadar ayrıştrılır...
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi : Ağızdan başlayarak alınan gıdanın parçalanıp, vücuttan dışarıya atılması işleminin yapıldığı sistemdir. Ağızdan alınan gıda, vücudun ihtiyacı olan mineral, protein, karbonhidrat vs. gibi maddeler haline gelebilmesi için parçalanmas...
Sindirim Sistemi Nedir
Sindirim Sistemi Nedir
Sindirim sistemi nedir, Sindirim sistemi işlevini mekanik ve kimyasal olarak yerine getirir. Mekanik olan sindirim molekülleri daha küçük parçalara ayırmak, kimyasal olan sindirim ise besinleri en küçük yapı taşına ayırmaktır. Bu sistem sindirim kana...

 

Sindirim Bozukluğu
Bitkilerde Sindirim
Canlılarda Sindirim Sistemi
Mekanik Sindirim
Sindirim Sistemi Ağız
Sindirim Sistemini Hızlandıran Yiyecekler
Sindirim Hastalıkları
Sindirim Kanalı
Sindirim Sistemi Mide
Sindirim Fizyolojisi
Sindirim Organları
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak
Karbonhidratların Sindirimi
Yağların Sindirimi
Sindirim Enzimleri
Hücre İçi Sindirim
Kuşlarda Sindirim
Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar
Midede Sindirim
Hücre Dışı Sindirim
Sindirim Sistemi Organları
Sindirim Sistemi Sağlığı
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Sindirim Sistemi Görevleri
Biyoloji Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Popüler İçerik
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak: Besin sindirimi mekanik ve kimyasal olarak iki yoldan yapılır. Mesela; dişler mekanik sindirimi, tükürük ise sindirim...
Yağların Sindirimi
Yağların Sindirimi
Yağların sindirimi, önemli maddelerin başında yağlar gelir. Yağlar kimyasal bakımdan üç değerli alkol olan gliserinin çeşitli yağ asitleri ile yaptığı...
Sindirim Enzimleri
Sindirim Enzimleri
Sindirim enzimleri; sindirime yardımcı olan enzimlere verilen addır. Mide, pankreas ve ince bağırsak tarafından sindirime yardımcı olmak için enzimler...
Hücre İçi Sindirim
Hücre İçi Sindirim
Hücre içi sindirim, besinlerin parçalanması ve hücre stoplazmasında olmasına denir. Bu sindirim çeşidi protistlerde, süngerlerde, hidrada, planaryada ...
Kuşlarda Sindirim
Kuşlarda Sindirim
Kuşlarda sindirim; kuşlarında bulunan sindirim sistemi ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve anüs (kloak) olarak organlar sıralanmıştı...
Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar
Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar
Sindirim sistemine yardımcı organlar; Vücuda alınan besinlerin ağızda çiğnenmesinden sonra fiziksel olarak sindirilir. Sonrasında mide ve bağırsaklar...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019