Bebeklerde Sindirim Sistemi Görevleri ve İşleyişi
26 Haziran 2024

Bebeklerde Sindirim Sistemi Görevleri ve İşleyişi

Bebeklerde Sindirim Sistemi

Bebeklerde sindirim sistemi oldukça hassastır ve henüz tam olarak gelişmemiştir. Bebekler, tüm besinleri sindirebilecek olgunluğa sahip değildir ve sindirim sistemleri her besini kolayca sindiremez. Bu nedenle bebekler, ilk 6 ay sadece anne sütü almalıdır. Anne sütü, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaklarda gaz birikimini engeller. Bebeklerde karın ağrısı, şişkinlik ve çeşitli hastalıkların önlenmesi için anne sütü oldukça önemlidir. Bebek 6 aylık olduktan sonra ek gıdalara yavaş yavaş başlanabilir. Ek gıda başlangıcında, bebek annenin gözetimi altında olmalıdır. Alınan ek gıdanın bebekte sindirim güçlüğüne sebep olup olmadığı dikkatle gözlemlenmelidir. Bebeğin karın bölgesinde sertleşme ve şişkinlik, sürekli ağlama ve ağlama sırasında ayaklarını yukarı karın bölgesine çekerek ağlama gibi belirtiler, bebeğin aldığı ek gıdayı sindirmekte zorlandığını gösterir.

Bebeklerde Sindirim Sistemi ve İşleyişi

Bebeklerde sindirim sistemi, sindirim borusu ve sindirim bezlerini içerir. Ek gıdanın, yani vücuda alınan her türlü besinin mideye alımını, sindirilmesini, gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesini ve atık maddelerin vücuttan atılmasını üstlenen bir organ sistemidir. Bebeklerde sindirim sistemi, yetişkin insanlara göre çok daha hassastır. Bu nedenle katı gıdalara ani geçişler yapılmamalıdır. Bebek besinlere başladığında, sindirim sistemini zorlayacak ve hazmedemeyecek besinler verilmemelidir. Bu durum bebeğin sağlığına zarar verebilir.

Bebeklerde Sindirim Sistemi ile İlgili Bilinmesi Gereken Bilgiler

  • Bebeklere yeni bir besine başladığınızda, başka bir besin denemek için 1 hafta beklemelisiniz.
  • Bebeklere ek gıda verirken, önce çok az bir miktar verin ve hedeflenen miktara günden güne ilerleyerek ulaşın.
  • Bebeklerde başlayacağınız ilk besinler arasında yoğurt, elma, havuç veya şeftali püresi veya suları yer alabilir.
  • Bebeğin sindiriminin zorlanmaması için hazır ürünlerden ziyade evde yapılmış püreler tercih edin.
  • Bebek besinlerini hazırlarken hijyene çok dikkat etmelisiniz. Hijyenik olmayan gıdalar, henüz bağışıklık sistemi tam olarak oluşmamış bebeklerde ciddi hastalıklara sebep olabilir.
  • Bebek 6 veya 7 aylık olduktan sonra çok az bir miktar bebek çorbası verilmeye başlanabilir. Bebeğin kolay sindirebileceği besinlerden hazırlamaya dikkat etmelisiniz. Bezelye, havuç, kabak, patates, kereviz, ıspanak gibi sebzeler iyice yıkanır ve pişirilir. Pişirme aşamasında ise içine bir miktar pirinç atılarak robottan geçirilir. Püre haline getirilen çorba, bebeğin sindirimini kolaylaştıracaktır.
  • Bebeğin sindiriminin kolaylaşması ve gaz sıkıntısı yaşamaması için çorbasını oturur durumdayken kaşıkla vermeyi tercih etmelisiniz.
  • Bebek sindirimini güçleştiren tuz, baharat, şeker ve yoğun lif içeren gıdalar vermeyin.
  • Bebeklerde sindirimi kolaylaştıran anne sütü, bebeğe 2 yaşına kadar verilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biyoloji Sindirim Sistemi

Biyoloji Sindirim Sistemi

Haber Bülteni