Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
İnsanda Sindirim Sistemi

İnsanda Sindirim Sistemi

İnsanda Sindirim Sistemi; İnsan hayatını sürdürebilmek için yağ, protein, karbonhidrat, su ve mineral gibi bazı maddelere gereksinim duyar. İnsan bu tür maddeleri farklı besin grupları sayesinde vücuduna alır. Ancak bu maddeler vücut için oldukça büyüktür ve farklı yollarla küçülterek kana ve hücrelere geçişi sağlanır. Bu maddelerin ayrıştırılması işlemine sindirim ve bu olayı gerçekleştiren sisteme de 'sindirim sistemi' adı verilir. Sindirim sistemi birçok bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;

Sindirim Sistemi Bölümleri

  • Ağız, tükürük bezleri, dişler, dil ve dudaklar
  • Yutak, yemek borusu
  • Mide, ince bağırsaklar
  • Kalın Bağırsaklar, anüs

Sindirime Yardımcı Olan Organlar

  • Tükürük bezleri
  • Pankreans
  • Karaciğer
İnsan Vücudundaki Öğütme Mekanizması Sindirim Sistemi: Vücudumuzdaki var olan yaşam belirtilerinin devam etmesi için, organların çok iyi çalışması, hücrelerin yenilenmesi ve oluşması için gereken tüm ana maddeleri birçok farklı besinlerden sağlanır. Ancak tüketilen her besinin, örneğin ekmeğin, etin, meyve veya sebzelerin gerekli olan ana maddelere ayrılması ve vücut için yararlı bir hal almaları için oldukça büyük farklılıklardan geçerek ayrışması yani sindirilmesi gereklidir.

Yeni doğan 3-3,5 kg ağırlığındaki bir bebeğin 18-20 yıl sonra 175 cm boyunda ve 70-75 kg ağırlığında bir yetişkin olmasına yardımcı olan, tüketilen gıdaların sindirilmesidir. Oluşan bu mükemmel tabaka değişikliğinin kaynağı, bebeğin tükettiği gıdaların içinde barındırdığı maddelerin ilerleyen zaman içinde vücutta birikmesidir. Biriken bu gıdaların bir bölümü yaşamsal olarak gerekli enerjiyi sağlar. Diğer bir bölümü ise vücutta birikir ve kişinin kemiği ve eti haline gelir. İşe yaramayan diğer bir bölümü ise vücuttan dışarıya atılır.

Sindirim sistemi dünyanın en ileri derecede işleyen rafineri sisteminden üstündür. Bu ileri derecede işlev yapan rafineri sistemi tüketilin besinleri hammaddelerine göre ayırır. Ardından ayrılan bu hammaddeler işlenmek üzere vücudun belli bölgelerine gönderilir. Öğütülen maddelerin içerikleri birbirlerinden oldukça değişik olduğu gibi, meydana gelen yeni maddeler de yine birbirlerinden oldukça farklıdır. İnsanda bulunan sindirim sisteminin çalışmasını petrol rafinelerinin işlevleriyle karşılaştırmak da oldukça mümkündür.

Hammaddeler nasıl ki birçok değişik işlemlerden geçirilerek çeşitli ürünler olarak karşımıza çıkar, bu şekilde vücuda giren gıdalar da sindirim işleminden geçerek birçok değişik maddelere dönüşürler.

Rafineri Girişi: Herhangi bir türdeki besinin ağza alınmasıyla birlikte sindirim sistemi uyarılarak harekete geçer ve ilk olarak ağza alınan besinler dişler tarafından öğütülerek parçalanır. Parçalama ve öğütme işlemi için dişler özel olarak dizayn edilmiştir. Vücutta bulunan sert içerikli organik madde durumunda olan diş-diş minesi ile kaplıdır ve kimyasal maddelere karşıda oldukça dayanaklıdır. Her dişin kendine özgü işlevleri vardır. Örnek verecek olursak, ön dişler kesici vazifesi yapar ve yiyeceği kopartır. Azı dişler gıdaları öğütecek biçimde tasarlanmışlardır. Köpek dişleri ise sivridir ve gıdaları parçalama görevi üstlenmişlerdir.

Özel Sindirim Sıvısı: Gıdalar bir yandan dişler tarafından parçalanırken bir taraftan da kimyasal saldırıya maruz kalırlar. Bu saldırıyı sağlayansa tükürük sıvısıdır. Günlük yaşamda kişiler bu sıvının farkına varmazlar ve miktarını salgılanıp salgılanmadığını, azlığını çokluğunu yani bu durumla ilgili herhangi bir özellik genellikle düşünülmez. Görünüşte basit bir salgılama olarak düşünülen salgılama oldukça hassas özelliklere sahip birçok değişik kimyasal maddeler barındıran nitelikli bir karışımdır. Bu özel sıvı ilk olarak gıdalardaki tadın alınmasını sağlar. Gıdaların içeriklerinde yer alan tat oluşturan moleküller, tükürük salgısı içinde çözülerek, dilin üst kısmında yer alan tat alıcı sinir uçlarıyla buluşurlar. Böylelikte tüketilen gıdaların tadı alınabilir.

Dilin Sindirimde Üstlendiği Rol: Mekanik olarak öğütmede dilin oldukça önemli bir işlevi vardır. Hassas bir tat alma yetisi olan dil, bunların yanı sıra besinlerin ağızda çevrilerek boğazdan geçişinde yardımcı olur. Dilin üst tabakasında ve yanlarında yer alan 4 değişik tada ekşiye, tatlıya, tuzluya ve acıya duyarlı olan 10.000'e yakın var olan tat alma noktası mevcuttur. Bu nedenle tat tomurcukları tüketilen onlarca farklı gıdaların tat özelliklerini birbirlerine karıştırmadan algılanmalarını sağlar.

Sindirimin İkinci Aşaması Yemek Borusu: Besinler yemek borusundan ilerleyerek gerçek sindirimin başlayacağı mideye inerler. Yemek borusunda hiçbir sindirim işlevi gerçekleşmez. Gıdalar yutulduktan sonra, boynun arka tarafında bulunan düz kasların gıdayı yemek borusuna itelemesiyle beraber hareketli ve hızlı bir yolculuk gerçekleşir. Gıdaların 25 cm boyundaki yemek borusundan geçmesi sadece 12 saniye kadar sürer. Yemek borusundan ilerleyen gıdalar mideye doğru ilerlemeye başlarlar. Gıdaların sindirim kanalındaki hareketlerini sağlayan peristalsis diye adlandırılan oldukça güçlü olarak bilinen ritmik durumda olan kas kasılmalarıdır.

Sindirim Sisteminde Midenin Görevleri: Midede her değişik detay için çok önemli bir tasarım vardır. Besinler midenin üst kısmında yer alan ”mide ağzı' veya ”kardia” adı verilen dar bir aralıktan geçerek mideye ulaşır. Mideyi yemek kanalına bağlayan bu dar aralıktaki büzülen kaslar kapak vazifesi yaparak midede tam olarak sindirilmemiş gıdaların yemek borusuna yeniden dönmesini engeller. Ardından midenin üst kısmına geçen gıdalar, burada mide sıvısıyla veya mide özsuyuyla karşılaştıktan hemen sonra midenin geniş olan kısmına doğru ilerler ve “Gövde” adı verilen bu bölüm keskin bir eğim oluşturarak midenin yatay kısmını oluşturur. Midenin alt ucunda yer alan kaslı bir geçit de kapak görevi yaparak yarı sindirilmiş gıdaların mideden geçerek ince bağırsaklara ulaşmasını düzenler. Midede 3 tabaka olarak yerleşmiş halde bulunan kuvvetli mide kaslarının dalgalanması ve hareketleri besinlerin çalkalanıp, ezilip, sıkışarak ufak parçalar şeklinde öğütülmesi sonucu “Kimus” adı verilen yarı sıvı şeklinde olan bir karışıma dönmesini sağlar.

Sindirim Sisteminin Son Yolculuğu: Tüketilen tüm gıdaların sindirimi ince bağırsaklar da sona erer. Fakat sindirimdeki son durum, sindirilen ürünlerin vücutta bulunan gerekli yerlere ulaşması için emilmesidir. İnce bağırsağın içeriği emilim için oldukça uygundur ve iç yüzeyinde mikroskobik pompalar yer alır. Bu pompalar vücut için gerekli emici hücrelerdir. İnce bağırsaklarda sindirilen besinler önce parçalanarak karışım şekline getirilir. Ardından bu karışım bağırsağın içinde herhangi bir boşluk kalmayacak şekilde ince bir tabaka halinde yayılır. Bu nedenden dolayı hücreler gıdaların içindeki tüm yararlı besinleri kolaylıkla emerler.
Son Güncelleme : 21.01.2024 08:28:36
İnsanda Sindirim Sistemi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
İnsanda Sindirim Sistemi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "İnsanda Sindirim Sistemi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar
Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar
Sindirim sistemine yardımcı organlar; Vücuda alınan besinlerin ağızda çiğnenmesinden sonra fiziksel olarak sindirilir. Sonrasında mide ve bağırsaklarda parçalanarak oradan enzimlere kadar sürece yardımcı olan organlardır. Sindirim sistemine yardımcı ...
Midede Sindirim
Midede Sindirim
Midede Sindirim, Midemiz yediğimiz besinlerin öğütülerek vücuda yararlı olanların ayrıştırılarak kullanılıp, kalan kısmın bağırsaklar yoluyla dışarı atılmasında rol oynayan sindirim sistemi organlarından biridir. Midemizin bu özelliği sayesinde yediğ...
Hücre Dışı Sindirim
Hücre Dışı Sindirim
Hücre dışı sindirim; enzimler ile salgılanan hücrelerin dış ortamda bulunan büyük molekül parçacıklı besinlerin küçük moleküllü parçalara ayrılarak hücre içerisine alınmasıdır. Hücre dışı sindirimi genellikle çok hücreli canlılarda olmaktadır. Bu tür...
Sindirim Sistemi Organları
Sindirim Sistemi Organları
Sindirim sistemi organları, kimyasal ve fiziksel sindirimin yapıldığı yerlerden oluşur. Fiziksel sindirimin yapıldığı organlar, gıdaları küçük moleküllere ayırırken, kimyasal sindirimi üstlenen organlar bunları en küçük yapı taşlarına ayırırlar. Bu s...
Sindirim Sistemi Sağlığı
Sindirim Sistemi Sağlığı
Sindirim sistemi sağlığı, önemli konuların başında gelmektedir çünkü yeyilen yiyeceklerden ve içilen içeceklerden alınan faydalı ve zararlı maddelerin ayrıştırılması bu sistemin düzgün çalışabileceği zaman mümkün olmaktadır. Karbonhidrat, protein ve ...
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi ve boşaltılması aşamalarında etkin rol oynayan bu bölgelerde oluşabilecek herhangi bir hastalık sin...
Sindirim Sistemi Görevleri
Sindirim Sistemi Görevleri
Sindirim sistemi görevleri, konusunu ele alabilmek için bu sistemde yer alan organların temel yapıları hakkında bilgi edinmek gerekir. Sindirim sisteminin ana görevi vücuda alınan besinlerin sindirilerek içerdikleri mineral ve vitaminlerden faydalı o...
Biyoloji Sindirim Sistemi
Biyoloji Sindirim Sistemi
İç ve dış çevreden gelen uyarılara karşı tepki göstermemizi sağlayan sisteme sinir sistemi denir.Omurgasızlarda Sinir SistemiTek hücrelilerde özelleşmiş bir sinir sistemi yoktur. Uyartıları alma ve cevap verme sitoplazmadaki sinir telcikleri yardımı ...
Sindirim Sistemi Anatomisi
Sindirim Sistemi Anatomisi
Sindirim Sistemi Anatomisi; Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, katı haldeki atıkların vücuttan dışarıya atılması işlevini sağlar.Sindirim sistemi, işlevi ağızdan...
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim sistemi fizyolojisi, sindirimin ilk başladığı yerden sonlandığı yere kadar aşamalar şeklinde devam eden işlemleri zincirinden oluşur. Bu işlemler zinciinde besinler; kimyasal ve mekanik sindirim uygulanarak en küçük yapıtaşlarına kadar ayrış...
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi: Ağızdan başlayarak alınan gıdanın parçalanıp, vücuttan dışarıya atılması işleminin yapıldığı sistemdir. Ağızdan alınan gıda, vücudun ihtiyacı olan mineral, protein, karbonhidrat vs. Gibi maddeler haline gelebilmesi için parçalanması...
Sindirim Sistemi Nedir
Sindirim Sistemi Nedir
Sindirim sistemi nedir, Sindirim sistemi işlevini mekanik ve kimyasal olarak yerine getirir. Mekanik olan sindirim molekülleri daha küçük parçalara ayırmak, kimyasal olan sindirim ise besinleri en küçük yapı taşına ayırmaktır. Bu sistem sindirim kana...

 

Sindirim Bozukluğu
Bitkilerde Sindirim
Canlılarda Sindirim Sistemi
Mekanik Sindirim
Sindirim Sistemi Ağız
Sindirim Sistemini Hızlandıran Yiyecekler
Sindirim Hastalıkları
Sindirim Kanalı
Sindirim Sistemi Mide
Sindirim Fizyolojisi
Sindirim Organları
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak
Karbonhidratların Sindirimi
Yağların Sindirimi
Sindirim Enzimleri
Hücre İçi Sindirim
Kuşlarda Sindirim
Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar
Midede Sindirim
Hücre Dışı Sindirim
Sindirim Sistemi Organları
Sindirim Sistemi Sağlığı
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Sindirim Sistemi Görevleri
Biyoloji Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Popüler İçerik
Sindirim Organları
Sindirim Organları
Sindirim organları, sindirim sisteminin ana organları ve bunlara ek olarak yardımcı organlar bulunmaktadır. Eğer besinler organların içinden geçiyorsa...
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak: Besin sindirimi mekanik ve kimyasal olarak iki yoldan yapılır. Mesela; dişler mekanik sindirimi, tükürük ise sindirim...
Karbonhidratların Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi
Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratlar tüm canlılar tarafından birinci derecede enerji vericidirler.  En basitinden en özeline kadar bütün besle...
Yağların Sindirimi
Yağların Sindirimi
Yağların sindirimi, önemli maddelerin başında yağlar gelir. Yağlar kimyasal bakımdan üç değerli alkol olan gliserinin çeşitli yağ asitleri ile yaptığı...
Sindirim Enzimleri
Sindirim Enzimleri
Sindirim enzimleri; sindirime yardımcı olan enzimlere verilen addır. Mide, pankreas ve ince bağırsak tarafından sindirime yardımcı olmak için enzimler...
Hücre İçi Sindirim
Hücre İçi Sindirim
Hücre içi sindirim, besinlerin parçalanması ve hücre stoplazmasında olmasına denir. Bu sindirim çeşidi protistlerde, süngerlerde, hidrada, planaryada ...
Kuşlarda Sindirim
Kuşlarda Sindirim
Kuşlarda sindirim; kuşlarında bulunan sindirim sistemi ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve anüs (kloak) olarak organlar sıralanmıştı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024