Canlılarda Sindirim Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Canlılarda Sindirim Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Canlılarda sindirim sistemi, su ve enzimler ile besinlerin yapı taşlarına kadar parçalanma işlemine sindirim denir. Sindirim sistemi, canlıların hayatta kalması ve enerji elde etmesi için kritik bir rol oynar. Bu makalede, canlılarda sindirim sisteminin özellikleri ve faydaları detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

Sindirim Sistemi Türleri

Canlılarda sindirim sistemi ikiye ayrılır:
  • Mekanik Sindirim: Canlılardaki sindirim sistemine fiziksel müdahaleler ile besinlerin kimyasal yapısı değişmeden, besinlerin parçalanması olayıdır. Bu işlem sindirimi basitleştirip hızlandırır.
  • Kimyasal Sindirim: Besin maddelerinin su yardımı ile protein, yağ, karbonhidrat parçalarına bölünmesi işlemidir. Canlılarda sindirim sisteminin bu şekilde parçalanması olayına da tam sindirim denir.
Hücre İçi ve Hücre Dışı Sindirim

Canlılarda sindirim sistemi aynı zamanda hücre içi ve hücre dışı olmak üzere ikiye ayrılır:
  • Hücre İçi Sindirim: Hücre içerisinde üretilen besin maddelerinin lizozom enzimleri aracılığı ile hidroliz edilmesine denir. Besin kofulunda meydana gelen sindirim ürünleri difüzyon ile hücre dışına atılır.
  • Hücre Dışı Sindirim: Hücreden dışa salgılanan enzimler ile yapı taşlarına parçalanması olayına denir. Çok hücreli hayvanlarda özellikle mantarda, böcekçil bitkilerde görülür.
Hayvanlarda Sindirim Sistemi

Hayvanlarda sindirim sistemi, yaşadıkları ortama, tükettikleri besine ve embriyonik gelişimlerine göre farklılıklar gösterir. Türler arasında genel özellikleri fazla değişmez. Bunlar:
  • Omurgasız Canlılarda Sindirim Sistemi: Bazılarında besinlerin alındığı yer ile artıkların atıldığı yer aynıdır. Bu şekilde olan sindirim sistemlerine eksik sindirim sistemi denir. Hidrada ve planarya sindirim sistemleri de bu şekildedir. Sindirim hücreleri bağırsak hücrelerince emilir ve anüsten dışarı atılır.
  • Omurgalı Canlılarda Sindirim Sistemi: Omurgalı canlıların sindirim sistemi ağızla başlayıp anüs ile biten tam sindirim sistemine sahiptirler. Kuşlarda sindirim sistemi farklıdır. Dişleri olmadığından dolayı besin gaga ile alınıp, kursakta yumuşatılır. Mideleri dört bölümden oluşur. Besinler ilk olarak işkembeye gönderilip enzimler ile parçalanmaya başlanır. Daha sonra besinler buradan ağıza gönderilip çiğnenir bu işleme geviş getirme denilir. Bu ağızda çiğnenen besin tekrar yutulunca sindirim enzimleri ile uzun zamanda tekrar sindirilmeye başlanır.
Bitkilerde Sindirim Sistemi

Bitkilerin gelişmiş bir sindirim sistemi yoktur. Lazım olan organik maddeleri fotosentez ile yapar. İnorganik maddeleri ise suda çözülmüş şekilde topraktan alır.

İnsanlarda Sindirim Sistemi

İnsanlarda sindirim sistemi ağızla başlayıp anüs ile biten iki ucu açık boru gibidir. Bu sıralama ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs şeklindedir. Pankreas, karaciğer enzimleri ve tükürük bezleri de sindirime yardımcı olan enzimlerdendir. Sindirim kanalları yapısal olarak içten dışa doğru mukoza, düz kas ve bağ dokularından oluşmaktadır. Besin maddelerinin sindirilirken ilerlemesi düz kasların ritmik kasılması ile (Peristaltik hareket) olur.

Sindirim Sisteminin Faydaları

Sindirim sistemi, canlıların hayatta kalması ve enerji elde etmesi için kritik bir rol oynar. Sindirim sistemi sayesinde:
  • Besinler yapı taşlarına ayrılarak enerji elde edilir.
  • Vücut için gerekli olan besin maddeleri emilir ve kullanılır.
  • Atık maddeler vücuttan uzaklaştırılır.
  • Metabolik süreçler düzenlenir.

Sindirim sistemi, canlıların yaşamını sürdürebilmesi için vazgeçilmez bir sistemdir. Her canlı türü, kendi yaşam koşullarına ve beslenme alışkanlıklarına uygun bir sindirim sistemi geliştirmiştir. Bu sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması, genel sağlık ve yaşam kalitesi için son derece önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni