Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, önemli maddelerin başında yağlar gelir. Yağlar kimyasal bakımdan üç değerli alkol olan gliserinin çeşitli yağ asitleri ile yaptığı esterlerden ibarettir. Yağlar, iyi ve kötü yağ olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tabii yağlarda stearin ve palmitin gibi doymuş ya da olein asidi gibi doymamış yağ asitleri büyük miktarda bulunur.
Batı'ya özgü olarak standart beslenme tarzını izleyen birçok insan, aşırı miktarda kötü, yani doymuş yağ tüketmekte; iyi yani doymamış yağ alımını son derece düşük tutmaktadır.

Yağların sindirimi ilk olarak ağız ve midede sindirilmeyle başlar. Ancak ağız ve midede sindirim çok kısa ve çok az olduğu için önemsiz kabul edilir ve haliyle sindirim gerçekleşmemiş olur. Yağlar gerçek anlamda ince bağırsakta sindirilir. Sindirim ise pankreaktik lipaz enzimi sayesinde gerçekleştirilir. Karaciğerin bir salgısı olan safra da yardımcı olur.

Lipitler besinlerle alınıp, ağız ve midede hiçbir değişikliğe uğramadan ince bağırsağa geçer. İnce bağırsaklarda, safra tuzunun yardımıyla emülsüyon haline geçen triaçilgliseroller pankreastan gelen lipas enziminin yardımıyla kolayca hidroliz edilir ve ince bağırsakların lümeninden emilerek geçerler.

Değişik işleme tabii tutulan mono, di ve triaçilgliseroller ile yağ asitleri ince bağırsakların mukoza hücresi tarafından emilir. Partal ven yolu ile on karbondan daha kısa olan zincirli yağ asitleri karaciğere nakledilirler. 14 C atomundan daha da uzun zincirli yağ asitleri de serbest yağ asidi veya triaçilgliseroller olarak şilomikronların yapısında bulunur ve tamamen triaçilgliserollere dönüşerek duktus torasikus yoluyla dolanıma dahil ederler.

Safra asitleri absorbe olarak lenf dolaşımına girmeyip, portal dolanım yolu ile karaciğere gelir. Burada rejenerasyona uğrayıp tekrar safra ile duedonuma aktarılır.

Herhangi bir karaciğer hastalığının nedeniyle yeterli bir şekilde safranın ince bağırsak kanalına akmaması veya safra yollarının tıkanması, lipit absorbsiyonunu da önemli derecede azaltmaktadır. Bu safranın azalması ya da hiç bulunmaması goitanında renksiz bir hal almasına sebep olur. İçindeki yağ miktarının artmasında doğal olarak yağda eriyen vitaminlerin emilimini de güçleştirir.
19.01.2024 15:28:43
Yağların Sindirimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yağların Sindirimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yağların Sindirimi"
Merhaba benim de bin konu ile ilgili ödevim var yağ sindirmiş ilk olarak hangi organda başlıyor?
Tola . 06.09.2018 09:51:04

Sindirim Fizyolojisi

Sindirim fizyolojisi, canlılar yaşamlarını devam ettirmek, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için besin tüketmek zorundadır. Protein, yağ, karbonhidrat gibi bü...
Devamını Oku

Sindirim Organları

Sindirim organları, sindirim sisteminin ana organları ve bunlara ek olarak yardımcı organlar bulunmaktadır. Eğer besinler organların içinden geçiyorsa buna a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak: Besin sindirimi mekanik ve kimyasal olarak iki yoldan yapılır. Mesela; dişler mekanik sindirimi, tükürük ise sindirimi ...
Devamını Oku

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratlar tüm canlılar tarafından birinci derecede enerji vericidirler. En basitinden en özeline kadar bütün beslenme biçi...
Devamını Oku

Sindirim Enzimleri

Sindirim enzimleri; sindirime yardımcı olan enzimlere verilen addır. Mide, pankreas ve ince bağırsak tarafından sindirime yardımcı olmak için enzimler bu org...
Devamını Oku

Hücre İçi Sindirim

Hücre içi sindirim, besinlerin parçalanması ve hücre sitoplazmasında olmasına denir. Bu sindirim çeşidi protistlerde, süngerlerde, hidrada, planaryada ve aky...
Devamını Oku

Kuşlarda Sindirim

Kuşlarda sindirim; kuşlarında bulunan sindirim sistemi ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve anüs (Kloak) olarak organlar sıralanmıştır. K...
Devamını Oku

Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar

Sindirim sistemine yardımcı organlar; Vücuda alınan besinlerin ağızda çiğnenmesinden sonra fiziksel olarak sindirilir. Sonrasında mide ve bağırsaklarda parça...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Midemiz yediğimiz besinlerin öğütülerek vücuda yararlı olanların ayrıştırılarak kullanılıp, kalan kısmın bağırsaklar yoluyla dışarı atılması...
Devamını Oku

Hücre Dışı Sindirim

Hücre dışı sindirim; enzimler ile salgılanan hücrelerin dış ortamda bulunan büyük molekül parçacıklı besinlerin küçük moleküllü parçalara ayrılarak hücre içe...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, kimyasal ve fiziksel sindirimin yapıldığı yerlerden oluşur. Fiziksel sindirimin yapıldığı organlar, gıdaları küçük molekülle...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim sistemi sağlığı, önemli konuların başında gelmektedir çünkü yeyilen yiyeceklerden ve içilen içeceklerden alınan faydalı ve zararlı maddelerin a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi v...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim sistemi görevleri, konusunu ele alabilmek için bu sistemde yer alan organların temel yapıları hakkında bilgi edinmek gerekir. Sindirim sistemin...
Devamını Oku

Biyoloji Sindirim Sistemi

İç ve dış çevreden gelen uyarılara karşı tepki göstermemizi sağlayan sisteme sinir sistemi denir.Omurgasızlarda Sinir Sistemi...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Anatomisi

Sindirim Sistemi Anatomisi; Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, katı ...
Devamını Oku

İnsanda Sindirim Sistemi

İnsanda Sindirim Sistemi; İnsan hayatını sürdürebilmek için yağ, protein, karbonhidrat, su ve mineral gibi bazı maddelere gereksinim duyar. İnsan bu tür...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Fizyolojisi

Sindirim sistemi fizyolojisi, sindirimin ilk başladığı yerden sonlandığı yere kadar aşamalar şeklinde devam eden işlemleri zincirinden oluşur. Bu işlemler zinciinde...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Sindirim Sistemi: Ağızdan başlayarak alınan gıdanın parçalanıp, vücuttan dışarıya atılması işleminin yapıldığı sistemdir. Ağızdan alınan gıda, vücudun ihtiyacı olan...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Nedir

Sindirim sistemi nedir, Sindirim sistemi işlevini mekanik ve kimyasal olarak yerine getirir. Mekanik olan sindirim molekülleri daha küçük parçalara ayır...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024