Sindirim Sisteminde Emilim

Sindirim sisteminde emilim; yaşayan canlılar içerisinde memeli ve kuşlarda en gelişmiş sindirim sistemi bulunmaktadır. Sindirim sisteminde emilim insanlarda ilk önce ağızla başlar, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs ile sonlanır. Bunların dışında insanlarda sindirime yardımcı olan organlar ise yutak, pankreas, tükürük bezleri, karaciğer'dir.

Sindirim sisteminde emiliminde organların işleyişi


Besinlerin emilimi ilk olarak ağızdan başlar. Ağızda bulunan besinleri dişlerin aşağı ve yukarı hareketleriyle parçalanır. Sonrasında ağızdaki besinler çiğnenir ve öğütülür. Çiğnemiş olan besinlerden alınan tat ise dil sayesinde oluşur. Dil çiğnenme sırasında besinler için ideal olan dişlere gönderir. Dil yapısı çizgili kastan ibarettir. Bu kas lokma parçalarını meydana gelmesinde yardımcı olmaktadır. Dildeki sinirler sayesinde besinin tadı beyne kadar ulaşır. Böylece ilk emilim gerçekleşmiş olur. Sonrasında besinler ilerleyerek emniyet kilidi olan yutağa ulaşır. Bu bölümde tat alma mümkün değildir. Besinler sonrasında yutakdan yemek borusuna devamında mideye gider ve bu kısımda mekanik ve kimyasal sindirim gerçekleşir.

Sindirim sisteminin içerisinden geçen enzim ve suyun etkisiyle karbonhidrat, yağlar ve proteinlerini; aminoasite, glikoza ve yağ asitlerine çevirerek hücre duvarından geçebilecek kadar ufak monomerlere dönüştürme aşamasına mide, ince bağırsak ve kalın bağırsağın beraber olarak uyumlu şekilde çalışması ile olur.
Mide iç duvarında kalın bir mukaza tabakası mevcuttur. Mukozanın alt tarafında genellikle düz kaslar bulunmaktadır. Midenin dış yüzeyinde bağ doku bulunmaktadır. Bağ dokunun üzerin periton ile örtülmüştür. Periton tarafından salgılanan sıvı sayesinde iç organları korur ve birbirlerine sürtünmelerini engeller. Vagus siniri ve gastrin hormonu sayesinde midenin kontrolu sağlanmaktadır. Besinler ağız kısmına gelmeden evvel vagus siniri mideyi uyararak gastrin hormonun salgılanmasını sağlar. Bunun olayın devamında mide kasılmaları ve ağız sulanması meydana gelir. Besinin görülüp yenilmemesi, mide asitlerinden dolayı midenin bulunmasına sebep olmaktadır. 

Sindirim sistemi emilimi midede besinlerin ezilmesi ile başlamaktadır. Bu ezilme esnasında gastrin asidi salgısı, hidroklorür asit salgısı ve pepsinojen enzimi devama eder. Hidroklorür asit çok güçlü bir salgıdır. Yakıcı özelliği söz konusudur. Mide mukazası bu tarz asitlerin mideye zarar vermesini engeller. Lap enzim salgılanması genellikle süt çocuklarında olur. Midede salgılanan hidroklorür ve pepsinojen asidin beraber kullanılır. Proteini sağlamak için ise kullanılan pepsin enzimi sağlanmaktadır. Bu aşama kimyasal bir süreçtir. Midede meydana gelen sindirim tam emilimi sağlamamaktadır. Bunun olması için bulamaç şeklindeki besinler ince bağırsağa geçer. Sindirim emilimin en önemli kısmı ince bağırsaktır. Uzunluğu 7.5 metredir. Mide ve kalın bağırsak arasında kalan bir organdır. Kıvrımlı bir hortuma benzemektedir.

İnce bağırsak üç bölüme ayrılmaktadır. Bunlar; 


Onikiparmak bağırsağı, orta boşluk ve kıvrımlı bağırsak'tır. Dış yüzeyinde örgü bağ doku, orta kısmında ince kas yapısı ve iç duvarında epitel doku bulunmaktadır. Bağırsağın diğer organlara sürtülmesini engellemek için periton zarı bulunur. İnce bağırsağın iç kısmında epitel doku gerçekleşmesi için ince bağırsaktan çeşitli hormonlar salgılanmaktadır. İlk hormonlar oniki parmak bağırsağından salgılanmaktadır. Bunlar; sekretin hormonu, kolesistokinin hormonu ve enterogastrin'tır. Bu hormonlar pankreastan ince bağırsak içine alınır. Ortamın tuzlu olmasını sağlar. BU hormonlar karaciğerden safra salgılanmasını sağlamakta ve gaz açığa çıkartır. Proteinlerin kılcal damarlar ileterek emilim gerçekleşir. Kalın bağırsak emilimin olduğu en son kısımdır. Kalın bağırsağın bağ dokusunun içerisinde epidel doku, orta kısmında kas dokusu olan 1,5 m. Uzunluğunda ve 6-7 cm. Çapında bulunmaktadır. Kalın bağırsak kıvmikrovillus ve villus adında kıvrımlı şekilde ve emilim yüzeyi arttırıcı özelliği de bulunmaktadır.

Sindirim sistemi emilimin adımlarına sahip değildir. İnce bağırsak tarafından emilemeyen enzimler kalın bağırsak tarafından emilmektedir. Bu aşamadan sonra sindirim sistemi emilimi süreci tamamlanmış olur.
19.01.2024 13:16:07
Sindirim Sisteminde Emilim ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sindirim Sisteminde Emilim Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sindirim Sisteminde Emilim"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sindirim Organları

Sindirim organları, sindirim sisteminin ana organları ve bunlara ek olarak yardımcı organlar bulunmaktadır. Eğer besinler organların içinden geçiyorsa buna a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak: Besin sindirimi mekanik ve kimyasal olarak iki yoldan yapılır. Mesela; dişler mekanik sindirimi, tükürük ise sindirimi ...
Devamını Oku

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratlar tüm canlılar tarafından birinci derecede enerji vericidirler. En basitinden en özeline kadar bütün beslenme biçi...
Devamını Oku

Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, önemli maddelerin başında yağlar gelir. Yağlar kimyasal bakımdan üç değerli alkol olan gliserinin çeşitli yağ asitleri ile yaptığı esterl...
Devamını Oku

Sindirim Enzimleri

Sindirim enzimleri; sindirime yardımcı olan enzimlere verilen addır. Mide, pankreas ve ince bağırsak tarafından sindirime yardımcı olmak için enzimler bu org...
Devamını Oku

Hücre İçi Sindirim

Hücre içi sindirim, besinlerin parçalanması ve hücre sitoplazmasında olmasına denir. Bu sindirim çeşidi protistlerde, süngerlerde, hidrada, planaryada ve aky...
Devamını Oku

Kuşlarda Sindirim

Kuşlarda sindirim; kuşlarında bulunan sindirim sistemi ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve anüs (Kloak) olarak organlar sıralanmıştır. K...
Devamını Oku

Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar

Sindirim sistemine yardımcı organlar; Vücuda alınan besinlerin ağızda çiğnenmesinden sonra fiziksel olarak sindirilir. Sonrasında mide ve bağırsaklarda parça...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Midemiz yediğimiz besinlerin öğütülerek vücuda yararlı olanların ayrıştırılarak kullanılıp, kalan kısmın bağırsaklar yoluyla dışarı atılması...
Devamını Oku

Hücre Dışı Sindirim

Hücre dışı sindirim; enzimler ile salgılanan hücrelerin dış ortamda bulunan büyük molekül parçacıklı besinlerin küçük moleküllü parçalara ayrılarak hücre içe...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, kimyasal ve fiziksel sindirimin yapıldığı yerlerden oluşur. Fiziksel sindirimin yapıldığı organlar, gıdaları küçük molekülle...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim sistemi sağlığı, önemli konuların başında gelmektedir çünkü yeyilen yiyeceklerden ve içilen içeceklerden alınan faydalı ve zararlı maddelerin a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi v...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim sistemi görevleri, konusunu ele alabilmek için bu sistemde yer alan organların temel yapıları hakkında bilgi edinmek gerekir. Sindirim sistemin...
Devamını Oku

Biyoloji Sindirim Sistemi

İç ve dış çevreden gelen uyarılara karşı tepki göstermemizi sağlayan sisteme sinir sistemi denir.Omurgasızlarda Sinir Sistemi...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Anatomisi

Sindirim Sistemi Anatomisi; Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, katı ...
Devamını Oku

İnsanda Sindirim Sistemi

İnsanda Sindirim Sistemi; İnsan hayatını sürdürebilmek için yağ, protein, karbonhidrat, su ve mineral gibi bazı maddelere gereksinim duyar. İnsan bu tür...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Fizyolojisi

Sindirim sistemi fizyolojisi, sindirimin ilk başladığı yerden sonlandığı yere kadar aşamalar şeklinde devam eden işlemleri zincirinden oluşur. Bu işlemler zinciinde...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Sindirim Sistemi: Ağızdan başlayarak alınan gıdanın parçalanıp, vücuttan dışarıya atılması işleminin yapıldığı sistemdir. Ağızdan alınan gıda, vücudun ihtiyacı olan...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Nedir

Sindirim sistemi nedir, Sindirim sistemi işlevini mekanik ve kimyasal olarak yerine getirir. Mekanik olan sindirim molekülleri daha küçük parçalara ayır...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024