Kimyasal Sindirim

Kimyasal sindirim, vücuttaki sindirim fiziksel ve kimyasal olarak gerçekleşmektedir. Besinler büyük parça olarak ağzına alınarak dişlerle fiziksel sindirim sayesinde çiğnenir. Ağızda tükürük salgısıyla kimyasal sindirim devam etmektedir. Kimyasal sindirimde enzimlerin etkisi fazladır. Bu tarz sindirim hidroliz reaksiyon gerçekleştiğinde enzimlerle birlikte su kullanılır.
Oluşan besin monomerleri emilim yoluyla hücrelere gönderilir. Vitaminler ve mineraller ise sindirimden kana geçmektedir.

Kimyasal sindirim çeşitleri


Karbonhidrat sindirimi: Karbonhidratlar polisakkarit veya disakkarit olarak alındığında sindirilir. Sonrasında monosakkaritlere dönüştürülmektedir. Polisakkariter ilk önce disaakkaritlere devamında monosakkaritlere bölünür. Karbonhidratların fruktoz, glikoz ve galaktoz gibi monokkaritlere dönüştürülmesinde emilmektedir. Sindirim ilk olarak ağızda tükürük salgısının içerisindeki amilaz enzimiyle başlamaktadır. Pişmiş olan nişasta ve glikojene etkileyen enzim sonrasında maltoz ve dekstrinlere ayrılmaktadır. Tükürük salgısı ise nötre yakın asidik salgı çeşitindedir. Ağızdaki amilaz enziminin aktifleşmesine etki etmektedir. Besinler yemek borusundan geçerek mideye varır. Midede bulunan HCI nedeniyle ortam asidik olur. Bu nedenden dolayı karbonhidratların sindirimine yardımcı olan enzimler burada bir şey yapamamaktadır. Zaten midede karbonhidrat sindiriminde lazım olan enzim salgısında bulunmaz.
Asitli olan besin ince bağırsağa gider. On iki parmak bağırsağının kana salgılamış olduğu sekretin hormonu pankreası uyarmaktadır. Pankreas bezinin wirsung kanalı yardımıyla on iki parmak bağırsağına pankreas suyunu gönderir. Pankreas öz suyunda amilaz bulunmaktadır. Bu da glikojen ve nişastayı maltoz ve dekstrinlere ayırır. İnce bağırsakta disakkaritlerin sindirimini sağlayan enzimler üretimini sağlar. İnce bağırsak ve ağızda sindirilen polisakkaritlerin devamında meydana gelen maltoz ve disakkaritler, ince bağırsağa vardığında monosakkaritlere parçalanmaktadır.

Protein sindirimi: Proteinlerin kimyasal sindirimi ilk önce ağızda başlamaktadır. Mide ve ince bağırsakta devam etmektedir. Yemekler ağız, yemek borusu ve sonrasında mideye geçer. Besinler mideye vardığında pilor kısmındaki bazı bezleri uyarmaktadır. Bezlerden salgılanan gastrin hormonu kana ulaşarak bu yolla diğer bezleri uyararak mide öz suyu salgılarını mide boşluğuna gönderilir. Burada protein sindirimin başlanması sağlanmaktadır. Mide öz suyunun içerisinde HCI, lap enzim ve papsinojen vardır. Mide duvarının hidrolik asitten korunması için gastrin hormonu sayesinde iki kat fazla mukus salgılanmaktadır. Pepsinojen aktif enzim değildir. Bu sebepten dolayı HCI yardımıyla aktif hale gelmektedir. Aktif hale gelen pepsin proteinleri peptonlara ayırır. Lap enzimiyle süt çocuklarında protein sindirimi midede yapılmaktadır. Sütün içerindeki proteinler kazeine dönüştürür. Sonrasında pepsin kazeinlerin amino asitlere ve polipeptitler ayırır. Midede bulunan besinler kimus denilen bulamaç halini alır. Bu şekilde ince bağırsağa geçerken salgılamış olduğu sekretin hormonu da pankreas bezi uyarır. Pankreas öz suyunda bulunan kimoptripsinojen ve tripsinojen protein sindirimini devam ettirir. Tripsine ve kimoptripsine salgıların aktif hale gelmesi için ince bağırsakta bulunan entekrokinaz enzimiyle gerçekleşir. Aktif olan tripsine ve kimoptripsine, mide tarafından gelen polipeptitler dipeptitlere ayrıştırılır. Dipeptitler tekrardan ince bağırsak tarafından salgılanan erepsi enzimi sayesinde aminoasitlere dönüştürülür. Kimyasal sindirim sonucunda meydana gelen aminoaitle, ince bağırsak yüzeyinde bulunan villuslar yardımıyla proteinler emilerek kan yoluyla karaciğeri ve devamında hücrelere ulaşır.

Yağ sindirimi: Vücutta yağların kimyasal sindirimi ince bağırsakta başlar ve orada sonuçlanır. Besin karışımının mideden ince bağırsağa geçtiğinde sırada on iki parmak bağırsağından sektretin ve kolesistokin hormonları salgılanmaktadır. Pankreası sekretin hormonu uyarır. Bu organdan yağ sindirimi için lipaz enzimi üretimine geçer. Karaciğeri de kolesistokin hormonu uyarmaktadır. Bu uyarmadan sonra ise on iki parmak bağırsağına safra salgılaması ve bu salgı yağları ufak parçalara ayrıştırır. Bu şekilde yağ moleküllerinin yüzeyinde genişleme meydana gelir ve lipaz enzimi etkin hale gelir. Yağları, yağ asidini ve gliseroleleri lipaz su ile birleşerek parçalara ayırır. Yağların kimyasal sindirimi sonrasında monomerler ortaya çıkmaktadır. Monomerler ise ince bağırsaktaki villus lenf kılcal ile emilerek kana karışıp, kan dolaşıma girmiş olur.
21.01.2024 16:42:22
Kimyasal Sindirim ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kimyasal Sindirim Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kimyasal Sindirim"
Çok güzel olmuş kim yaptıysa eline sağlık💜
Ferda . 29.05.2018

Sindirim Organları

Sindirim organları, sindirim sisteminin ana organları ve bunlara ek olarak yardımcı organlar bulunmaktadır. Eğer besinler organların içinden geçiyorsa buna a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak: Besin sindirimi mekanik ve kimyasal olarak iki yoldan yapılır. Mesela; dişler mekanik sindirimi, tükürük ise sindirimi ...
Devamını Oku

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratlar tüm canlılar tarafından birinci derecede enerji vericidirler. En basitinden en özeline kadar bütün beslenme biçi...
Devamını Oku

Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, önemli maddelerin başında yağlar gelir. Yağlar kimyasal bakımdan üç değerli alkol olan gliserinin çeşitli yağ asitleri ile yaptığı esterl...
Devamını Oku

Sindirim Enzimleri

Sindirim enzimleri; sindirime yardımcı olan enzimlere verilen addır. Mide, pankreas ve ince bağırsak tarafından sindirime yardımcı olmak için enzimler bu org...
Devamını Oku

Hücre İçi Sindirim

Hücre içi sindirim, besinlerin parçalanması ve hücre sitoplazmasında olmasına denir. Bu sindirim çeşidi protistlerde, süngerlerde, hidrada, planaryada ve aky...
Devamını Oku

Kuşlarda Sindirim

Kuşlarda sindirim; kuşlarında bulunan sindirim sistemi ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve anüs (Kloak) olarak organlar sıralanmıştır. K...
Devamını Oku

Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar

Sindirim sistemine yardımcı organlar; Vücuda alınan besinlerin ağızda çiğnenmesinden sonra fiziksel olarak sindirilir. Sonrasında mide ve bağırsaklarda parça...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Midemiz yediğimiz besinlerin öğütülerek vücuda yararlı olanların ayrıştırılarak kullanılıp, kalan kısmın bağırsaklar yoluyla dışarı atılması...
Devamını Oku

Hücre Dışı Sindirim

Hücre dışı sindirim; enzimler ile salgılanan hücrelerin dış ortamda bulunan büyük molekül parçacıklı besinlerin küçük moleküllü parçalara ayrılarak hücre içe...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, kimyasal ve fiziksel sindirimin yapıldığı yerlerden oluşur. Fiziksel sindirimin yapıldığı organlar, gıdaları küçük molekülle...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim sistemi sağlığı, önemli konuların başında gelmektedir çünkü yeyilen yiyeceklerden ve içilen içeceklerden alınan faydalı ve zararlı maddelerin a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi v...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim sistemi görevleri, konusunu ele alabilmek için bu sistemde yer alan organların temel yapıları hakkında bilgi edinmek gerekir. Sindirim sistemin...
Devamını Oku

Biyoloji Sindirim Sistemi

İç ve dış çevreden gelen uyarılara karşı tepki göstermemizi sağlayan sisteme sinir sistemi denir.Omurgasızlarda Sinir Sistemi...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Anatomisi

Sindirim Sistemi Anatomisi; Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, katı ...
Devamını Oku

İnsanda Sindirim Sistemi

İnsanda Sindirim Sistemi; İnsan hayatını sürdürebilmek için yağ, protein, karbonhidrat, su ve mineral gibi bazı maddelere gereksinim duyar. İnsan bu tür...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Fizyolojisi

Sindirim sistemi fizyolojisi, sindirimin ilk başladığı yerden sonlandığı yere kadar aşamalar şeklinde devam eden işlemleri zincirinden oluşur. Bu işlemler zinciinde...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Sindirim Sistemi: Ağızdan başlayarak alınan gıdanın parçalanıp, vücuttan dışarıya atılması işleminin yapıldığı sistemdir. Ağızdan alınan gıda, vücudun ihtiyacı olan...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Nedir

Sindirim sistemi nedir, Sindirim sistemi işlevini mekanik ve kimyasal olarak yerine getirir. Mekanik olan sindirim molekülleri daha küçük parçalara ayır...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024