Besinlerin Sindirimi

Besinlerin sindirilmesi, dışarıdan alınan besinler hücrelere geçmediği sürece kullanılmaz. Bunun için de büyük besin moleküllerinin hücre zarından geçebilecek hale gelmesi gerekir. Bu durum hem mekanik hem de kimyasal sindirim ile sağlanır.

Karbonhidratların Sindirimi: Besinlerle alınan nişasta, glikojen, sakkaroz, laktoz ve maltoz; glikoz, fruktoz ve galaktoza kadar parçalanır.
Karbonhidatlar; ağız, onikiparmak bağırsağından sonraki ince bağırsak kısmında sindirilir. Karbonhidrat sindirimi ağızda başlar. Tükürük salgısında bulunan amilaz (Pityalin), nişastayı amltoz ve dekstrine kadar parçalar (Dekstrin 8-15 glikozdan oluşmuş bir karbonhidrat parçasıdır).
Mide ortamı asidik olduğundan, mideye besinle birlikte gelen amilaz enzimi midede etkili olamaz. Mideden onikiparmak bağırsağına geçen besin bulamacı, karaciğer ve pankreasın salgılarıyla nötrleştirildikten sonra bazik hale getirilir. Besin bulamacı içindeki nişastanın sindirimi pankreastan amilaz enzimiyle onikiparmak bağırsağında devam eder. Onikiparmak bağırsağından sonraki ince bağırsak bölümüne geçen disakkaritler ince bağırsak hücreleri tarafından salgılanan maltaz, laktaz ve sakkaraz enzimleriyle monomerlerine kadar ayrıştırılır. Böylece, karbonhidrat sindirimi tamamlanmış olur. Oluşan monosakkaritler ince bağırsaktan emilerek kana karışır. Kan yoluyla karaciğere taşınır.

Proteinlerin Sindirimi: Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar.
İnce bağırsakta tamamlanır. Midede proteinlerin sindirilebilmesi için asit özellikli mide öz suyu üretilir. Mide öz suyundaki pepsinojem, HCI ile tepkimeye girerek aktif pepsine dönüşür. Özellikle süt çocuklarında mide öz suyunda bulunan lap (Rennin) enzimi, süt proteini olan kazeinin çökeltilmesini sağlar. Sütte bulunan kazeinin sindirilebilmesi için çökeltilmesi gerekir. Pepsin, midede kazeinin ve besinlerle alınan diğer proteinlerin kimyasal sindirimini başlatır.
Midedeki mekanik ve kimyasal sindirimlerin etkisiyle bulamaç haline gelen besinler, onikiparmak bağırsağına geçer. Onikiparmak bağırsağına pankreanstan wirsung kanalı aracılığı ile gelen inaktif özellikteki tripsinojen ve kimotripsinojen molekülleri burada aktifleşir. Tripsinojen, onikiparmak bağırsağında üretilen enterokinaz ile aktif özellikteki tripsine dönüşür. Tripsin de kimotripsinojenin, kimotripsine dönüşmesini sağlar. Tripsin ve kimotripsin polipeptitleri, daha küçük polipeptitlere ve aminoasitlere parçalar. Sindirim sonucu oluşan aminoasitler, villuslardan emilerek kana verilir ve kan yolu ile karaciğere taşınır.

Yağların Sindirimi: Yağların sindirilmeleri onikiparmak bağırsağında başlar. Karaciğerden gelen safra suyundaki safra tuzları yağların mekanik sindirimini sağlayarak küçük damlacıklar haline getirir. Ardından pankreanstan salgılanan lipaz enzimi, yağların kimyasal sindirimini gerçekleştirir. Sindirimin ince bağırsakta tamamlanmasından sonra oluşan yağ asitleri ve gliserin molekülleri villuslardan emilerek buradaki lenf kılcallarına geçer ve lenf damarları yoluyla dolaşıma katılırlar.
21.01.2024 15:58:53
Besinlerin Sindirimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Besinlerin Sindirimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Besinlerin Sindirimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sindirim Organları

Sindirim organları, sindirim sisteminin ana organları ve bunlara ek olarak yardımcı organlar bulunmaktadır. Eğer besinler organların içinden geçiyorsa buna a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak: Besin sindirimi mekanik ve kimyasal olarak iki yoldan yapılır. Mesela; dişler mekanik sindirimi, tükürük ise sindirimi ...
Devamını Oku

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratlar tüm canlılar tarafından birinci derecede enerji vericidirler. En basitinden en özeline kadar bütün beslenme biçi...
Devamını Oku

Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, önemli maddelerin başında yağlar gelir. Yağlar kimyasal bakımdan üç değerli alkol olan gliserinin çeşitli yağ asitleri ile yaptığı esterl...
Devamını Oku

Sindirim Enzimleri

Sindirim enzimleri; sindirime yardımcı olan enzimlere verilen addır. Mide, pankreas ve ince bağırsak tarafından sindirime yardımcı olmak için enzimler bu org...
Devamını Oku

Hücre İçi Sindirim

Hücre içi sindirim, besinlerin parçalanması ve hücre sitoplazmasında olmasına denir. Bu sindirim çeşidi protistlerde, süngerlerde, hidrada, planaryada ve aky...
Devamını Oku

Kuşlarda Sindirim

Kuşlarda sindirim; kuşlarında bulunan sindirim sistemi ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve anüs (Kloak) olarak organlar sıralanmıştır. K...
Devamını Oku

Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar

Sindirim sistemine yardımcı organlar; Vücuda alınan besinlerin ağızda çiğnenmesinden sonra fiziksel olarak sindirilir. Sonrasında mide ve bağırsaklarda parça...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Midemiz yediğimiz besinlerin öğütülerek vücuda yararlı olanların ayrıştırılarak kullanılıp, kalan kısmın bağırsaklar yoluyla dışarı atılması...
Devamını Oku

Hücre Dışı Sindirim

Hücre dışı sindirim; enzimler ile salgılanan hücrelerin dış ortamda bulunan büyük molekül parçacıklı besinlerin küçük moleküllü parçalara ayrılarak hücre içe...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, kimyasal ve fiziksel sindirimin yapıldığı yerlerden oluşur. Fiziksel sindirimin yapıldığı organlar, gıdaları küçük molekülle...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim sistemi sağlığı, önemli konuların başında gelmektedir çünkü yeyilen yiyeceklerden ve içilen içeceklerden alınan faydalı ve zararlı maddelerin a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi v...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim sistemi görevleri, konusunu ele alabilmek için bu sistemde yer alan organların temel yapıları hakkında bilgi edinmek gerekir. Sindirim sistemin...
Devamını Oku

Biyoloji Sindirim Sistemi

İç ve dış çevreden gelen uyarılara karşı tepki göstermemizi sağlayan sisteme sinir sistemi denir.Omurgasızlarda Sinir Sistemi...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Anatomisi

Sindirim Sistemi Anatomisi; Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, katı ...
Devamını Oku

İnsanda Sindirim Sistemi

İnsanda Sindirim Sistemi; İnsan hayatını sürdürebilmek için yağ, protein, karbonhidrat, su ve mineral gibi bazı maddelere gereksinim duyar. İnsan bu tür...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Fizyolojisi

Sindirim sistemi fizyolojisi, sindirimin ilk başladığı yerden sonlandığı yere kadar aşamalar şeklinde devam eden işlemleri zincirinden oluşur. Bu işlemler zinciinde...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Sindirim Sistemi: Ağızdan başlayarak alınan gıdanın parçalanıp, vücuttan dışarıya atılması işleminin yapıldığı sistemdir. Ağızdan alınan gıda, vücudun ihtiyacı olan...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Nedir

Sindirim sistemi nedir, Sindirim sistemi işlevini mekanik ve kimyasal olarak yerine getirir. Mekanik olan sindirim molekülleri daha küçük parçalara ayır...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024