Anatomi Sindirim Sistemi

Anatomi sindirim sistemi; besinlerin tüketilmesiyle gelişen bir süreçtir. Sindirim sistemi tüketilen besin maddelerinin parçalanması ile besinler ufak parçalara ayrıştırılır. Sonrasında besinlerin öğütülmesini, emilimini ve devamında gereksiz olan atık maddelerinin vücuttan dışarı atımını sağlamaktadır. Sindirim sistemi ilk olarak ağızdan başlayarak, yemek borusu, ince ve kalın bağırsaklardan devam ederek, rektüm ve en son olarak anüs görevini yerine getirir.
Tüketilen besinler dişler sayesinde ağızda parçalanır. Besinler yemek borusundan geçerek mideye doğru yönelir. Mide kısmında besinler ufak parçalara ayrılır. Bu sayede besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Midede bulunan sıvılar ile karışan besinler, pankreas ve karaciğer organlarının yardımıyla ince bağırsağa gönderilir. Anatomi sindirim sisteminde vücut için yararlı olan besinler bu kısımda emilir. Buradan kalın bağırsağa giden besin atıkları rektüm ve anüs sayesinde dışarı atılır. Sindirime yardımcı olan organlar ise safra kesesi, karaciğer ve pankreas'tır. Vücutta meydana gelen zararlı atıkların yakımını sağlayarak sindirime yardımcı olmaktadır.

Anatomi sindirim sistemi organları ve işleyişi


Ağız: Tüketilen besinlerin ilk geçiş yerleridir. Bunlar ağız kısmında dişler, dil ve tükürük bezleri beraber çalışarak besinlerin bu bölgede parçalanmasını sağlamaktadır. Buradan parçalanmış olan besinler yutak borusuna gönderilir.

Yemek borusu: Normal bir insanda 25 cm uzunluğundadır.
Yemek borusunun yapısı hem kaslı hem de tüp geçit şeklindedir. Borunun bitiş yerinde özofagus adında kapak bulunmaktadır. Katı ve sıvı besinler mideye gönderilir. Yemek borusunda lokmalar yutuldukça kaslı yapı sayesinde itici güçle dalgalanmalar meydana gelerek besinlerin mideye gidişi kolaylaşır. Bu kas hareketleri istemsiz olarak gerçekleşmektedir. Mideye yol alan lokmalar bazen belli bir zaman zarfında burada kalabilir. Yemek borusu iki ucunda bulunan sfinkterler kapalı olur. Sfinkterler yutma esnasında açılarak, lokmaların yemek borusundan geçmesini sağlamaktadır. Alt kısımda bulunana sfinkter yukarıdan gelen lokmaların midye geçişini sağlamaktadır.

Mide: Besinlerin parçalanmadan sonraki belli bir zaman beklediği kısımdır. Midenin sıvı hacmi 1,5 litreliği rahatlıkla kapsamaktadır. Bazen de bu kapasite 4 litre sıvıyı da tutabilmektedir. Mideye gelen besinler korpus, fundus ve antum adında üç kısımda fiziksel ve kimyasal sindirimle karşılaşır. Sindirime yardımcı olan sıvılar mide çeperinde bulunan mukozadan salgılanmaktadır. Bu salgıların içerisinde sindirim enzimleri, hidroklorik asit, intrensek faktör ve hormonlar bulunur. Salgılar arasında bulunan mide asitinden mide kendi korumasını sağlayacak olan zamk tarzında alkalin bazik ile mukusta üretir.

İnce bağırsaklar: Uzunluğu 6 mt bulan bir organdır. Anatomi sindirim sisteminin en uzun kısmıdır. Genişlik olarak 2,5 cm civarındadır. İnce bağırsağın görevi ise emilim absorbsiyonu yapmasıdır. İnce bağırsakta bulunan kıvrımlar sayesinde emilim yüzeyi geniştir. Bu kıvrımlar sindirimin rahatlıkla yapmasını sağlamaktadır. İnce bağırsağın emme kapasitesi günlük olarak 1 kg yağ, litrelerce su, birkaç kg karbonhidrat, yarım kg proteini emmebilmektedir.

Karaciğer ve safra kesesi: Anatomi sindirim sisteminde bu organlar sindirime etki ederek yardımcı olan organlardır. Bağırsaklardan ulaşan besinleri karaciğer metabolize eder ve yeni maddelere dönüştürür. Toplanmış olan maddeleri kan damarlarına veya safra kesesine gönderir. Karaciğerde üretilen maddeler safra, safra kesesi, safra kanallarından ince bağırsağa yol alır. Bu maddeler sayesinde yağın ince bağırsakta kolayca sindirilmesini sağlamaktadır. Vücudun her gün ürettiği safra 1 litre kadardır.

Pankreas: Midenin alt kısmında bulunur. Ağırlığı 100 gram civarındadır. Pankreasta sindirim enzimleri üretildiği organdır. Üretilen sıvının besinleri tamamen sindirimine yardımcı olmaktadır. Pankreasta üretilen başka hormonlar ise glukagon ve insülindir. Bu hormonlar karbonhidrat metabolizmasında etkili olmaktadır.

Kalın bağırsak: Anatomi sindirim sisteminin en son organıdır. Sindirilmiş olan besinlerin atıkları, sindirilen besinlerden meydana gelen atıklar bu kısımda kurutulmaktadır. Kalın bağırsak ince bağırsak ve anüs arasındadır. Kalın bağırsak 6 bölümden oluşmaktadır. Kalın bağırsakta yavaş itme hareketi ile atıklar anüsten dışarı atılmaktadır.
20.01.2024 10:47:12
Anatomi Sindirim Sistemi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Anatomi Sindirim Sistemi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Anatomi Sindirim Sistemi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sindirim Organları

Sindirim organları, sindirim sisteminin ana organları ve bunlara ek olarak yardımcı organlar bulunmaktadır. Eğer besinler organların içinden geçiyorsa buna a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak

Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak: Besin sindirimi mekanik ve kimyasal olarak iki yoldan yapılır. Mesela; dişler mekanik sindirimi, tükürük ise sindirimi ...
Devamını Oku

Karbonhidratların Sindirimi

Karbonhidratların sindirimi, karbonhidratlar tüm canlılar tarafından birinci derecede enerji vericidirler. En basitinden en özeline kadar bütün beslenme biçi...
Devamını Oku

Yağların Sindirimi

Yağların sindirimi, önemli maddelerin başında yağlar gelir. Yağlar kimyasal bakımdan üç değerli alkol olan gliserinin çeşitli yağ asitleri ile yaptığı esterl...
Devamını Oku

Sindirim Enzimleri

Sindirim enzimleri; sindirime yardımcı olan enzimlere verilen addır. Mide, pankreas ve ince bağırsak tarafından sindirime yardımcı olmak için enzimler bu org...
Devamını Oku

Hücre İçi Sindirim

Hücre içi sindirim, besinlerin parçalanması ve hücre sitoplazmasında olmasına denir. Bu sindirim çeşidi protistlerde, süngerlerde, hidrada, planaryada ve aky...
Devamını Oku

Kuşlarda Sindirim

Kuşlarda sindirim; kuşlarında bulunan sindirim sistemi ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve anüs (Kloak) olarak organlar sıralanmıştır. K...
Devamını Oku

Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar

Sindirim sistemine yardımcı organlar; Vücuda alınan besinlerin ağızda çiğnenmesinden sonra fiziksel olarak sindirilir. Sonrasında mide ve bağırsaklarda parça...
Devamını Oku

Midede Sindirim

Midede Sindirim, Midemiz yediğimiz besinlerin öğütülerek vücuda yararlı olanların ayrıştırılarak kullanılıp, kalan kısmın bağırsaklar yoluyla dışarı atılması...
Devamını Oku

Hücre Dışı Sindirim

Hücre dışı sindirim; enzimler ile salgılanan hücrelerin dış ortamda bulunan büyük molekül parçacıklı besinlerin küçük moleküllü parçalara ayrılarak hücre içe...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Organları

Sindirim sistemi organları, kimyasal ve fiziksel sindirimin yapıldığı yerlerden oluşur. Fiziksel sindirimin yapıldığı organlar, gıdaları küçük molekülle...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim sistemi sağlığı, önemli konuların başında gelmektedir çünkü yeyilen yiyeceklerden ve içilen içeceklerden alınan faydalı ve zararlı maddelerin a...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi v...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim sistemi görevleri, konusunu ele alabilmek için bu sistemde yer alan organların temel yapıları hakkında bilgi edinmek gerekir. Sindirim sistemin...
Devamını Oku

Biyoloji Sindirim Sistemi

İç ve dış çevreden gelen uyarılara karşı tepki göstermemizi sağlayan sisteme sinir sistemi denir.Omurgasızlarda Sinir Sistemi...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Anatomisi

Sindirim Sistemi Anatomisi; Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, katı ...
Devamını Oku

İnsanda Sindirim Sistemi

İnsanda Sindirim Sistemi; İnsan hayatını sürdürebilmek için yağ, protein, karbonhidrat, su ve mineral gibi bazı maddelere gereksinim duyar. İnsan bu tür...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Fizyolojisi

Sindirim sistemi fizyolojisi, sindirimin ilk başladığı yerden sonlandığı yere kadar aşamalar şeklinde devam eden işlemleri zincirinden oluşur. Bu işlemler zinciinde...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Sindirim Sistemi: Ağızdan başlayarak alınan gıdanın parçalanıp, vücuttan dışarıya atılması işleminin yapıldığı sistemdir. Ağızdan alınan gıda, vücudun ihtiyacı olan...
Devamını Oku

Sindirim Sistemi Nedir

Sindirim sistemi nedir, Sindirim sistemi işlevini mekanik ve kimyasal olarak yerine getirir. Mekanik olan sindirim molekülleri daha küçük parçalara ayır...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sindirim Sistemi Anatomisi
İnsanda Sindirim Sistemi
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Sindirim Sistemi Nedir
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024