{ "title": "Yağların Sindirimi", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/yaglarin-sindirimi.jpg", "date": "19.01.2024 15:28:43", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "Yağların sindirimi, önemli maddelerin başında yağlar gelir. Yağlar kimyasal bakımdan üç değerli alkol olan gliserinin çeşitli yağ asitleri ile yaptığı esterlerden ibarettir. Yağlar, iyi ve kötü yağ olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tabii yağlarda stearin ve palmitin gibi doymuş ya da olein asidi gibi doymamış yağ asitleri büyük miktarda bulunur. Batı'ya özgü olarak standart beslenme tarzını izleyen birçok insan, aşırı miktarda kötü, yani doymuş yağ tüketmekte; iyi yani doymamış yağ alımını son derece düşük tutmaktadır.

Yağların sindirimi ilk olarak ağız ve midede sindirilmeyle başlar. Ancak ağız ve midede sindirim çok kısa ve çok az olduğu için önemsiz kabul edilir ve haliyle sindirim gerçekleşmemiş olur. Yağlar gerçek anlamda ince bağırsakta sindirilir. Sindirim ise pankreaktik lipaz enzimi sayesinde gerçekleştirilir. Karaciğerin bir salgısı olan safra da yardımcı olur.

Lipitler besinlerle alınıp, ağız ve midede hiçbir değişikliğe uğramadan ince bağırsağa geçer. İnce bağırsaklarda, safra tuzunun yardımıyla emülsüyon haline geçen triaçilgliseroller pankreastan gelen lipas enziminin yardımıyla kolayca hidroliz edilir ve ince bağırsakların lümeninden emilerek geçerler.

Değişik işleme tabii tutulan mono, di ve triaçilgliseroller ile yağ asitleri ince bağırsakların mukoza hücresi tarafından emilir. Partal ven yolu ile on karbondan daha kısa olan zincirli yağ asitleri karaciğere nakledilirler. 14 C atomundan daha da uzun zincirli yağ asitleri de serbest yağ asidi veya triaçilgliseroller olarak şilomikronların yapısında bulunur ve tamamen triaçilgliserollere dönüşerek duktus torasikus yoluyla dolanıma dahil ederler.

Safra asitleri absorbe olarak lenf dolaşımına girmeyip, portal dolanım yolu ile karaciğere gelir. Burada rejenerasyona uğrayıp tekrar safra ile duedonuma aktarılır.

Herhangi bir karaciğer hastalığının nedeniyle yeterli bir şekilde safranın ince bağırsak kanalına akmaması veya safra yollarının tıkanması, lipit absorbsiyonunu da önemli derecede azaltmaktadır. Bu safranın azalması ya da hiç bulunmaması goitanında renksiz bir hal almasına sebep olur. İçindeki yağ miktarının artmasında doğal olarak yağda eriyen vitaminlerin emilimini de güçleştirir.
" } ] }