{ "title": "Sindirim ve Boşaltım Sistemi", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-ve-bosaltim-sistemi.jpg", "date": "20.01.2024 14:18:35", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Sindirim ve boşaltım sistemi, ağızda yiyecekler dil ve dişler tarafından mekanik olarak parçalanırken, kimyasal olarak da tükürük tarafından belirli bir ölçüde parçalanır. Daha sonra yemek borusundan mideye geçer. Burada hâla parçalama işi devam eder. Büyük yiyecek parçaları küçük yiyecek parçalarına ayrılır ve bu büyük oranda mekanik bir işlemdir. Bunun yanında az miktarda kimyasal işlemlerde meydana gelir. Özellikle midedeki enzimlerin yardımı ile kimyasal parçalara ayrılan proteinler, daha sonra ince bağırsağa girer ki burada bakteri ve enzim yardımıyla parçalama işlemi gerçekleşir. Sindirim ve boşaltım sisteminde yararlı partiküller kana emilerek, kalan partiküller kalın bağırsaktan geçer ve dışkı ile vücuttan dışarı atılır. Dışkı ile bu kitlede sindirilmemiş maddeler, sindirim öz suları, bağırsak salgısı, mikrobik sindirim atıkları vardır.

Sindirim ve Boşaltım Sistemleri Sinirleri

Sindirim hem hormonlar tarafından hem de otonom sinir sistemleri tarafından düzenlenir. Sindirim sisteminin görevlerini kontrol eden temel hormonlar ince bağırsak ve mide mukozasındaki hücreler tarafından salgılanmaktadır. Bu hormonlar örneğin, gastrin vekolesistokinin, sekretenin, kana sindirim borusu tarafından bırakılır ve sindirim boruları uyarak organların hareketlerine neden olurlar. Sindirim sistemi otonomik sinir sisteminin iki kolu da etkiler; parasempatik sinirler salgıyı ve peristaltizmi uyarırken, sempatik sinirlerin etkisi daha da baskılayıcıdır.

Bir günde dışarı atılan dışkı miktarı yetişkin bir insanda 120-150 gram kadardır. Bu miktar yenen besinin evsafına, sindirimin tam olup olmamasına, sindirim borusunun emme yeteneğine, bağırsak hareketlerine göre değişir.

Sindirim borusu ayrıca bağışıklık sisteminin de bir bölümüdür. Midenin 1-4 arasında olan pH seviyesi, mideye giriş yapan birçok mikroorganizmalar için ölümcüldür. Buna benzer bir şekilde, IgAantikotları içeren mukus bu mikroorganizmaların çoğunu nötrolize eder. Sindirim borusundaki safra ve tükürük bezindeki enzimler dahil olmak üzere diğer faktörlerde bağışıklığa yardımcı olurlar.

Sağlığa yardımcı olan bağırsak bakterileri potansiyel olarak yaşamımız için zararlı olabilecek olan sindirim borusundaki bakterilerin çoğalmasını önlemeye yardımcı olur. Bu zararlı bakteriler yüzünden ölebilirsiniz. İnce bağırsakta, midedeki yemekleri kendine geçirerek oradan kalın bağırsağa iletip boşaltılmasıdır.
" } ] }