{ "title": "Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-sistemine-yardmci-organlar.jpg", "date": "19.01.2024 08:19:14", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Sindirim sistemine yardımcı organlar; Vücuda alınan besinlerin ağızda çiğnenmesinden sonra fiziksel olarak sindirilir. Sonrasında mide ve bağırsaklarda parçalanarak oradan enzimlere kadar sürece yardımcı olan organlardır. Sindirim sistemine yardımcı organları sıralarsak karaciğer, ince bağırsak, pankreas ve koledok diye geçmektedir.

Sindirim sistemine yardımcı organlardan karaciğer

En büyük organdır. Ağırlık olarak 1.5 kg'dır. Vücutta bulunduğu yer ise karın sağ boşluğunda karaciğer yer almaktadır. Bu organın en önemli özelliklerinden biri de kendini yenileyebilmesidir. Vücut için hayati bir değere sahiptir. Karaciğeri yapısal olarak incelediğimizde üst kısmı glison kapsülü ile kaplıdır. Sağ ve sol lop diye ikiye ayrılmaktadır. Günlük olarak karaciğer yaklaşık olarak 1 litre'ye yakın olarak safra salgılamaktadır. Bu safra salgısının görevi ise büyük yağ tanelerini parçalayarak küçük yağ taneleri haline getirerek mekanik sindirimi gerçekleştirmektedir. Karaciğer organın bir başka görevi ise sindirim sonucu proteinlerin zehirli olan amonyağın üreye dönüştürmektir. Salgılanmış olan safra salgısı sindirim sebebi ile karaciğerden çıktıktan sonra safra kesesine uğrar oradan da ince bağırsağa geçmektedir.

Sindirim sistemine yardımcı organlardan safra kesesi

Karaciğerin alt tarafında yer almaktadır. Görüntü olarak ters bir armut şeklini andırmaktadır. Karaciğerden gelen safra bu kese içerisinde birikir. Bu sıvının normali akışkan olmasıdır. Fakat safranın içerisinde bulunan sıvı koyu bir kıvam almaktadır. Sıvı yemek yediğimiz zamana kadar burada beklemektedir. Yediğimiz yemekler eğer yağlı ise safra kesesi kasılır. İçinde bulunan koyulaştırılmış olan safra on iki parmak bağırsağına aktarılır. Safranın sağlamış olduğu yararlardan biri olan yağ ve yağda eriyen vitaminleri yani A, D, E ve K olanların emilmesine yardımcı olmaktadır. Safra olmadan bu vitaminlerin emilimi olmaz.

Sindirim sistemine yardımcı organlardan ince bağırsak

Besinlerin emilimi ev yağların sindirimi bu organda yapılmaktadır. İnce bağırsağa gelmiş olan safra ve pankreas öz suyunun sayesinde karbonhidratların, proteinlerin ve yağların emilimi gerçekleşmektedir. Burada besinler küçük moleküllere kadar ayrıştırılmaktadır. Besinler sonra kan damarlarına geçmesine emilim denilmektedir. Sindirim sistemine yardımcı organlar içinde ince bağırsak besinlerin en fazla sindirildiği bölümdür. Bu kısımda kimyasal ve fiziksel sindirim söz konusudur. Besinlerin kimyasal olarak sindirim yolculuğunun son durağıdır. İnce bağırsağın yeri mide ile kalın bağırsak arasındadır. İnce bağırsağın boyu 5-6 m civarındadır. Üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar ise; jejunum, ileum ve duodenum olarak isimlendirilmektedir. Besinler mideden duodenuma pilor ya da pilorik sfinkter kas ile gelmektedir. İnce bağırsak devamında preristaltizm olarak adı geçen kas kasılmaları ile hareketini sağlamaktadır.

Sindirim sistemine yardımcı organlardan koledak kanalı

Safranın onikiparmak bağırsağına aktarımın sağlayan kanaldır. Uzunluğu 4 cm, çağı 5-6 mm'dir. Safra kesesi kanalı ve karaciğer kanalının birleşiminden oluşmaktadır. Koledokun son bölümü oddi büzgen adındaki ufak bir kas çevrelemektedir. Bu kas kasılıp gevşeyerek safra akımını meydana getirmektedir. Onikiparmak bağırsağına bağlandığı kısımda bir mukozası bir kabartı oluşturmaktadır. Bu kabartının yani kanalın ağzı da ana pankreasa açılmaktadır.

Sindirim sistemine yardımcı organlardan pankreas

Pankreas organı tarafından salgılanan enzimler sayesinde bütün besinlerin kimyasal sindirimi gerçekleştirir. Pankreas hormon ürettiği gibi sindirim enzimde üretebilmektedir. Üretilen bu salgıya pankreas öz suyu denilmektedir. Bu su virsung kanalı yardımı ile vater kabarcığına, oradan da onikiparmak bağırsağına aktarılmaktadır. Günlük olarak 1-1,5 litre civarında pankreas öz suyu salgılanmaktadır. Onikiparmak bağırsağına ulaşan bu salgı içerisinde tripsin, amilaz ve lipaz bulunmaktadır. Salgılanan enzimler sayesinde karbonhidrat, yağ ve protein hazmı sağlanmaktadır. Kan şekerini düzenler. Hormonların ise insülin ve glukan kana salgılanmasını sağlamaktadır. Sindirim sistemine yardımcı organlardan pankreas tahmini ağırlığı 70-110 gram civarındadır. Uzunluk olarak 15 cm olup, çekici andıran ve hafif kırmızımsı bir organdır.
" } ] }