{ "title": "Sindirim Sistemi Sırası", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-sistemi-sirasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:27:41", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Sindirim Sisteminin Sırasına baktığınızda zaman fark ettiğiniz üzere tam bir fabrika kompleksi ile çalışmaktadır. O kadar harika olan bu kompleks içinde yakıcılar, öğütücüler, enzim üreticiler ve benzeri özellikte birçok fonksiyon içeriği bulunmaktadır. Şimdi size bunların işleyişleri ve sırasını yazacağım. Sistemin başlangıcını dış dünyadan yani insanın vücudunun dışından gelen besin ile başlayarak ağızda sindirime uğramaya başlar. Son olarak anüsten dışkı olarak çıkar.

Sindirim Sistemi Sırası
Ağız: Sindirimin ilk başladığı organdır. Burada işlev gören yapılar damak, diş ve dildir. Bunların genel özellikleri ezme çiğneme ve döndürme işlemini yapmaktadır. Yani tam tarif etmek gerekirse öğütme işlemi yapmaktadır. İlk öğütme işlemi ağızda başlar. Ayrıca ağzın içinde bulunan tükürük bezlerinden salgılanan tükürük karbonhidratların ilk sindirimini yapmaktadır. Tükürük bezi aynı zamanda dişlerin öğütmesi için gerekli olan ihtiyacı yani sıvı desteğini sağlamaktadır. Yani hem kimyasal ve mekanik sindirim yapılmaktadır ağızda.

Yutak: Yutak boğazda bulunana bir beyin gibidir. Ne yapılması gerekiyorsa onun için ağzımızın içinde bulunan ve küçük dil olarak adlandırılan mekanizmayı kullanır. Eğer besin alışverişi yapılması gerekiyorsa küçük dili iletişim gönderir ve küçük dil soluk borusunu tıkar. Bu yüzden besinleri yutmaya çalıştığımız zaman nefes alamayız. Eğer nefes alma işlevi gerçekleştiriliyor ise yemek borusu tıkanır ve soluk borusu işlev görür. Beyin demek yerine ara geçiş için mekanizma da denebilir.

Yemek Borusu: pek bir işlevi bulunmamaktadır. Herhangi bir sindirim işlevi de yapmaktadır. Bunu evimizde bulunan su borularına benzetebiliriz. Yutak gibi sadece aracı olarak işlev görür.

Mide: Mide asit miktarının en fazla olduğu organlardan biridir ve ayrıca eğer içindeki asit patlar ve organlara fazlaca zarar verir. Yani anlayacağınız bir o kadar da tehlikeli bir organdır. Burada salgılanan enzimler proteinin sindirimin başladığı ilk yerdir. Ayrıca burada yapılan kasılma hareketleri mekanik sindirimi de yapmaktadır. Yani burası da ağı gibi hem mekanik hem kimyasal sindirim yapmaktadır. Mide arasında on iki parmak bağırsak bulunmaktadır. Bu ise mide ile anılmaktadır ve ayrıca mideden gelen sindirime devam eden besinler bağırsağa aktarılmaktadır.

İnce Bağırsak: Sindirimin son aşamasıdır. Burada yağlar, proteinler ve karbonhidratlar kana karışabilecek boyuta gelmektedir. İnce bağırsakta ilk kez yağlar sindirilmeye başar ve biter. Diğer besin partikülleri ise son kez sindirim gerçekleşir. Burada ince bağırsak tek başına çalışmamaktadır. Pankreastan gelen pankreas enzimi ile sindirime yardım eder. Burada mikro boyuta ulaşan besin partikülleri kalı bağırsağa doğru ilerlerken vitellüsler tarafından aktif taşıma ile kana karışır.

Kalın Bağırsak: Kalın bağırsağa ulaşan ve ince bağırsaktan arta kalan ürünlere son kez kontrol edilir eğer yaralı ürünler varsa kana karışı. Geri kalan besin artıkları anüs yardımıyla vücuttan dışkı olarak atılır ve sindirim işlemi tamamlanır.
" } ] }