{ "title": "Sindirim Sistemi Organları", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-sistemi-organlari.jpg", "date": "19.01.2024 06:55:51", "author": "Selamullah", "article": [ { "article": "
Sindirim sistemi organları, kimyasal ve fiziksel sindirimin yapıldığı yerlerden oluşur. Fiziksel sindirimin yapıldığı organlar, gıdaları küçük moleküllere ayırırken, kimyasal sindirimi üstlenen organlar bunları en küçük yapı taşlarına ayırırlar. Bu sistem genel olarak, sindirim kanalını ve bezlerini içerir. Besinlerin vücuda alınmasından, sindirilmesine, yararlı olan besinlerin alınıp, atık maddelerin vücuttan atılmasına kadar olan aşamaları üstlenir. Sindirime yardımcı olan organlar ise karaciğer ve pankreastır. Karaciğerde salgılanan safra ve pankreasta salgılanan özsuyu sindirimin gerçekleşmesini sağlar.

Sindirim sistemi organları nelerdir?

Üst sindirim sistemi organları
Alt sindirim sistemi organları

İnce bağırsak: Yetişkin bir insanda 6-8 metre uzunluğunda olan ince bağırsak, kimyasal sindirimin başladığı organdır. Daha küçük insanlarda 5-6 metre uzunluğunda olur. Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi, buraya gelen safra ve pankreas özsuyu ile gerçekleşir. Gıdalar en küçük moleküllere ayrılarak, ince bağırsaktan kan damarlarına geçer. Bu olay emilim olarak adlandırılır. İnce bağırsağın çeperinde villus adında çıkıntılar bulunur. Emilim villuslar aracılığı ile gerçekleşir. Villuslar emilim yüzeyini arttırır. İnce bağırsaklar sindirim sisteminin en uzun bölümüdür. Burası üç bölümden oluşur;
Kalın bağırsak: Yetişkinlerde yaklaşık olarak 1,5 metre uzunluğunda olan kalın bağırsak, gıdalardan kalan vitamin, su ve minerallerin kana geçirilmesinde rol oynar. Yararlı maddelerin atılmasını önleyerek, atıkların anüsten atılmasını sağlar. Bu organ sindirim ince bağırsakta bittiği için sindirime katılmaz. Kalın bağırsakta üç bölümden oluşur.
" } ] }