{ "title": "Sindirim Sistemi Mide", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-sistemi-mide.jpg", "date": "21.01.2024 11:45:58", "author": "Eda çakır", "article": [ { "article": "Sindirim sistemi mide, karın boşluğunda sol üst bölgesinde kaburganın altında yer alan bir organdır. Midede geçici bir süre depolanan burada mekanik ve kimyasal sindirime uğrar. Mide, yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunur.

Yemek borusuna bağlandığı kısma kardia (Mide ağzı), ince bağırsağa bağlandığı kısma pilor (Mide kapısı) denir. Kardiada, halka şeklinde düz kaslar bulunur. Yemek borusundaki peristaltik hareket buraya ulaşınca düz kaslar gevşer ve kardia açılır. Besinler mideye geçince düz kaslar kasılır ve kardia kapanır. Böylece midedeki besin bulamacı yemek borusuna geri dönmez.

Yemek borusu ile midenin birleştiği yerdeki mide ağzı bölgesinin görevini yapmaması sonucu midedeki asitli besin bulamacının yemek borusunu tahrip etmesi ile reflü hastalığı oluşur. Bu hastalıkta göğüz kafesine doğru yayılan bir ağrı ve midenin üst kısmında yanma hissedilir.

Midenin yapısında içten dışa doğru iki katlı mukoza tabakası, orta kısmında enine, boyuna ve çapraz yerleşmiş olan düz kaslar, en dışta da bağ doku bulunur. Midedeki kasların kasılmasıyla midede gerçekleşen çalkalama hareketleri besinlerin mekanik olarak sindirilip, bulamaç haline gelmesini sağlar. Midedeki bu besin bulamacına kimus denir.

Sindirim sistemi mide çalışması otonom sinir sistemi ve gastrin hormonu ile düzenlenir. Otonom sinir sistemine bağlı sempatik sinirler midenin çalışmasını yavaşlatır. Parasempatik sinirler ise mide duvarındaki kasların kasılmasını ve salgı bezlerinin çalışmasını uyarır. Mideye gelen besinler mideden gastrin hormonu salgılanmasını sağlar. Kana geçen gastrin hormonu kanda belirli bir düzeye ulaştığında mukoza tabakasındaki mide bezleri uyarılır ve mide öz suyu salgısı artırılır. Parasempatik sisteme bağlı vagus siniri de mide bezlerini uyararak mide öz suyunun salgılanmasını sağlar.

Mide öz suyu; pepsinojen, hidroklorikasit (HCI), su, mukus, az miktarda lipaz ve süt çocuklarında salgılanan lap (Renin) enzimi içerir. HCI, midede asidik bir ortam oluşturur. Mide öz suyunun pH değeri 1 ile 3 arasında değişir. HCI, besinlerle birlikte mideye ulaşan mikroorganizmaların büyük kısmını öldürür. Ayrıca HCI, pepsinojenin aktifleşerek pepsine dönüştürülmesinde görev alır. HCI ve pepsin enziminin mide duvarına zarar vermesi mide mukozasındaki bazı hücrelerin salgılandığı mukus sayesinde engellenir. Mide ve karın boşluğundaki diğer organların etrafı periton adı verilen bir zarla örtülüdür.
" } ] }