{ "title": "Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-sistemi-kalin-bagirsak.jpg", "date": "21.01.2024 06:32:34", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Sindirim Sistemi Kalın Bağırsak: Besin sindirimi mekanik ve kimyasal olarak iki yoldan yapılır. Mesela; dişler mekanik sindirimi, tükürük ise sindirimi kimyasal olarak yapar. Vücut yaşamının sürdürülmesi için çeşitli yiyecekler yoluyla vücuda giren gıdalara (Karbon hidrat, yağ, protein, vitamin, su ve mineraller) ihtiyaç duyulur. Ancak, besinlerle vücuda giren bu maddeleri, vücudun kullanabilmesi için çok büyüktür. Vücuda alınan bu besinlerin kan ve hücreler tarafından kullanabilecek kadar küçük parçacıklara ayrılması işlemine sindirim, Sindirim olayını yapan sisteme ise sindirim sistemi denir. Sindirim sistemi daha çok ince bağırsaklarda yapılır. İnce bağırsakta yapılan sindirimden sonra besinler, kalın bağırsağa geçer, kalın bağırsak, besinlerde kalan suyu emer. Sindirim sistemi tarafından gerçekleştirilen işlemlerden sonra vücut tarafından kullanılmasına gerek kalmayan ve atıl duruma gelen maddeler kalın bağırsaktan dışarıya atılır.

Sindirim Sisteminin Görevi: Karın boşluğunda bulunan bağırsaklar, ince ve kalın bağırsak olmak üzere ikiye ayrılır. İnce bağırsak, sindirim sisteminin en önemli bölümüdür. Burada besin maddeleri sindirilme işleminden sonra kan ve lenf damarları ile emilerek karaciğere taşınır. İnce bağırsağın yapısı, 3 santim çapında ve 8,5 metre uzunluğunda bulunan kastan oluşmuş, boru şeklinde bir sindirim organıdır.

Kalın Bağırsağın Görevi: İnce bağırsakta sindirilemeyen maddelerin suyunu emerek, dışkı haline getirir. Kalın bağırsağın karıştırıcı ve boşaltma işlemi görevinden dolayı, ince bağırsağa göre daha yavaş hareket eder, Kalın bağırsakta enzim bulunmaz yalnızca bir mukus salgısı bulunur ve bu salgı yardımıyla selülozu parçalar ve besinde kalan suyu emer. (Günlük 500-1500 mili litre civarında su emilir). Bundan ayrı olarak, Kalın bağırsakta inorganik tuzlar, glikoz ile yağ asitleri emilimi olur. Dışarı çıkan atık maddenin (Dışkının) sıvı ayarı burada yapılır. Dışarı çıkan atık maddede; safra, sindirilemeyen besin, mukus ve ölü bağırsak hücresi bulunur. Atık maddenin %70'i sıvı, %30'u katı maddedir. Günlük 200-400 gram arası çıkarılır. Vücuda giren besinler, sindirilme durumuna göre 10-90 saat içerisinde dışarı çıkartılır. Bağırsaktaki sindirim artıkları 8-12 saat boyunca kaldıktan sonra kasılma ve gevşeme hareketleriyle dışkı olarak dışarıya atılırlar. Kalın bağırsak içerisinde yaşayan çok fazla yaşayan zararsız bakteri, bağırsak florasını meydana getirir. Bunların, K vitamini yapmak gibi bir görevi bulunur.

İnce ve kalın bağırsaklar, vücuda yararı olmayan atık maddenin dışarı atılması için gereklidir. Dışkı oluşumunda bakterilerin rolü çok önemlidir. Burada değişik mayalama ve çürüme olayları oluşur. Bu sebeple, dışkıda koku meydana gelir.

Kalın bağırsağın Yapısı: Kalın bağırsak, ince bağırsaktan farklı bir yapıya sahiptir Kalın bağırsağın, yaklaşık olarak 150 santim uzunluğu, daha kalın, düz bir kastan oluşan yapısı bulunur. Sindirim sistemi kalın bağırsak karın içinde sağ kasıktan başlayıp, önce yukarı, sonra da enlemesine gider ve sol tarafta aşağıya dönüp, S harfi şeklinde kıvrılıp orta çizgiden dışarıya açılır. Kalın bağırsağın yüzeyi düzdür. Kalın bağırsağın düz olan son kısmına göden, dışarı açılan ağız kısmına ise anüs ya da makat denir. Dışkılamanın yapıldığı bu ağız, kaslarla çepeçevre olup, büzülerek kapalı kalmaktadır.
" } ] }