{ "title": "Sindirim Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-sistemi-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 06:40:33", "author": "Canses", "article": [ { "article": "
Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi ve boşaltılması aşamalarında etkin rol oynayan bu bölgelerde oluşabilecek herhangi bir hastalık sindirim işlemini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tarz hastalıklar kalıtsal ve doğuştan olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir. Bu yüzden belirli bir yaş grubuna ait değildir ve her yaşta görülebilmektedir.

Sindirim işleminin ilk aşaması ağızda başlar ve yiyeceklerin parçalanarak hazmının kolaylaştırılması ağız aracılığıyla gerçekleştirilir. Ağızda oluşabilecek rahatsızlıklar yiyeceklerin çok daha güç bir şekilde sindirilmesine neden olur.
Parçalanan gıdaların yakılması amacıyla mideye aktarımını sağlayan ikinci önemli kısım ise yemek borusudur. Ağızda tam olarak öğütülememiş ya da aşırı sıcak ve soğuk besinler yemek borusunu tahriş eder ve yaralar bu da sindirimin çok daha güç bir şekilde gerçekleşmesine neden olur. Midenin göğüs boşluğuna kaymasıyla birlikte yemek borusunu zorlayan diğer bir hastalık fıtıktır. Reflü hastalarında ise salgılanan aşırı gaz mideyi aşıp, yemek borusunu yakabilir. Bu da yemek borusu için rahatsız edici ve dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır.

Gıdaların yakıldığı yer olan midede ise birçok hastalık baş gösterebilir. Bunlar; gastrit, hazımsızlık ve ülserdir.
Bağırsakta oluşabilecek hastalıklar: İshal, kabızlık, kolon hastalıkları ve emilim bozukluklarıdır.
" } ] }