Sindirim sistemi hastalıkları, sırasıyla ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hastalıkları olarak sıralanabilir. Yiyeceklerin parçalanması, hazmedilmesi ve boşaltılması aşamalarında etkin rol oynayan bu bölgelerde oluşabilecek herhangi bir hastalık sindirim işlemini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tarz hastalıklar kalıtsal ve doğuştan olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir. Bu yüzden belirli bir yaş grubuna ait değildir ve her yaşta görülebilmektedir.
Sindirim işleminin ilk aşaması ağızda başlar ve yiyeceklerin parçalanarak hazmının kolaylaştırılması ağız aracılığıyla gerçekleştirilir. Ağızda oluşabilecek rahatsızlıklar yiyeceklerin çok daha güç bir şekilde sindirilmesine neden olur.
Dişlerde çürüme
Diş eti hastalıkları
Tükürük bezlerinde iltihaplanma
Anemi
Ağız kanserleri gibi hastalıklar sindirim işleminin sorunlu bir şekilde başlamasına neden olurlar. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına azami düzeyde özen gösterilmeli, kontrolleri aksatılmamalıdır.
Parçalanan gıdaların yakılması amacıyla mideye aktarımını sağlayan ikinci önemli kısım ise yemek borusudur. Ağızda tam olarak öğütülememiş ya da aşırı sıcak ve soğuk besinler yemek borusunu tahriş eder ve yaralar bu da sindirimin çok daha güç bir şekilde gerçekleşmesine neden olur. Midenin göğüs boşluğuna kaymasıyla birlikte yemek borusunu zorlayan diğer bir hastalık fıtıktır. Reflü hastalarında ise salgılanan aşırı gaz mideyi aşıp, yemek borusunu yakabilir. Bu da yemek borusu için rahatsız edici ve dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır.
Gıdaların yakıldığı yer olan midede ise birçok hastalık baş gösterebilir. Bunlar; gastrit, hazımsızlık ve ülserdir.
Gastrit, midenin gereğinden fazla asit üretmesi durumudur. Kronik ve akut olmak üzere iki temel türde incelenebilir. Akut gastrit herkeste görülebilir ve geçicidir ancak kronik gastrit sürekli tekrarlanır ve ilaçlarla ancak etkileri azaltılabilir fakat tamamen yok edilemez.
Hazımsızlık ise midede oluşan basınç ve şişkinlik halidir. Yiyeceklerin yeterince çiğnenmesi, aşırı stres ve hava yutma gibi farklı sebepleri olabilir. Asıl neden bir Uzman tatafından belirlenmeli ve bu nedene uygun bir tedavi yolu izlenmelidir.
Ülser hastalığında ise midede salgılanan aşırı asit sindirim yollarının dokusunu zedelemeye başlamıştır ve bu yüzden baharat, süt ve kahve gibi besinlere karşı bir hassasiyet oluştuğundan bu besinlere dikkat edilmelidir.
Bağırsakta oluşabilecek hastalıklar: İshal, kabızlık, kolon hastalıkları ve emilim bozukluklarıdır.
İshal: En belirgin özelliği dışkının sıvılaşmasıdır. Enfeksiyonlardan, alerjilerden ve psikolojik nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Kaybedilen sıvı ve besinin hızla vücuda geri kazandırılması gerekir.
Kabızlık durumunda ise en belirgin özellik dışkının katılaşması ve sertleşmesidir. Tüketilen besinlerden, bağırsak tembelliğine, mide hastalıklarından, hemoroide kadar birçok nedeni olabilir. Bol bol su, meyve ve sebze tüketilmelidir.
Bağırsakta oluşan emilim bozukluklarında ise sorbitol, laktoz ve fruktoz gibi maddeler emilemez ve haliyle vücuda geri kazandırılamaz. Bu tarz durumlarda hastaya uygun diyetler ve beslenme şekilleri hazırlanmalı ve bunlara uygun şekilde hareket edilmelidir.
Kolon duvarlarının dışarıya doğru kısmi büyümesi ise kolon hastalıklarını beraberinde getirir. Şişmanlık, enfeksiyonlar, yaşlılık ve kolon kaslarında oluşan dejenerasyon bu hastalığa sebep olabilmektedir. Su tüketimi arttırılmalı, yağlı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.