{ "title": "Sindirim Sistemi Görevleri", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-sistemi-gorevleri.JPG", "date": "19.01.2024 11:14:32", "author": "Ümmü gülsüm", "article": [ { "article": "
Sindirim sistemi görevleri, konusunu ele alabilmek için bu sistemde yer alan organların temel yapıları hakkında bilgi edinmek gerekir. Sindirim sisteminin ana görevi vücuda alınan besinlerin sindirilerek içerdikleri mineral ve vitaminlerden faydalı olanları artık kısımlarından ayırmak şeklinde ifade edilebilir. Sindirim sistemi görevlerinin bütünlüğü bu sistemde yer alan organların ayrı ayrı görevlerinin bir araya getirilmesi ile mümkündür.

Sindirim sistemi görevleri ve bu sistemde yer alan organlar

Sindirim sistemi içerisinde yer alan organlar şunlardır;
Ağız ve dişler: bu organlar sindirim sistemine dışarıdan ilk olarak alınacak olan besinlerin giriş noktalarıdır. Dişler ağız yolu ile alınan katı besinlerin mekanik olarak parçalanmasını sağlamaktadırlar. Ağız ise dişlerin mekanik olarak parçaladığı besinleri tükürük salgısı ile ıslatıp yumuşatır. Tükrük salgısı içerindeki enzimler aynı zamanda besinlerin kimyasal olarak sindirimlerinin ilk olarak başlamasında rol oynarlar. Sindirim sisteminin bu organlarında mekanik sindirimin yanında kimyasal sindirimin de başlaması sağlanır.

Yutak: Yutağın Sindirim sistemindeki görevi ağız boşluğu ile yemek borusu arasında geçiş kapısı oluşturmaktan ibarettir. Bu geciş kapısı sayesinde hava alış borusuna besinlerin kaçmasını önlenmiş olur. Ağızdan nefes alabilmek bu sayede mümkün olmaktadır.

Yemek borusu: İçerisinde sindirim gerçekleşmez. O zaman neden sindirim sistemi organlarındandır diye düşünülebilir. Yemek borusu ağızda sindirilmeye başlayan besinlerin sindirimlerinin tamamlanabilmesi için mideye ulaştırılmalarını sağlamaktır.

Mide: Sindirim sisteminin en temel organıdır denebilir. Buraya gelen besinlerin mekanik sindirimleri ve kimyasal sindirimleri gerçekleştirilir. Midede bulunan mide öz suyu besinleri kimyasal olarak parçalar. Sindirim sisteminin bu bölümünde alınan besinlerin kimyasal sindirimleri gerçekleştirilir.

İnce bağırsak: Sindirim sisteminin bu organı üç kısma ayrılmaktadır. Bu bölümler oniki parmak bağırsağı, boş bağırsak ve kıvrımlı bağırsaktır. İnce bağırsağa pankreas ve karaciğerden gelen enzimler bu sindirim sistemi organında besinlerin kimyasal sindirimlerinin tamamlanmasını sağlar. İnce bağırsağın iç yüzeyinde emici tüyler bulunur. Emici tüyler bağırsağın içerisindeki sindirimleri tamamlanan besinlerden karbonhidrat ve diğer yararlı maddelerin emilerek kan damarlarına aktarılmasını sağlamaktadır. Sindirim sisteminin bu bölümü son derece önemli görevler üstlenir.

Pankreas: Sistemin yardımcı organlarından sayılır. Tüm besinlerin kimyasal olarak tamamen sindirilebilmeleri için enzimler salgılar.

Karaciğer: Sindirim sisteminin bu organı safra kesesi yardımı ile safra salgılar. Safra yağların parçalanarak sindirilebilecek küçük taneciklere ayrılmasını sağlar. Ayrıca proteinlerin sindirimleri sonrasında açığa çıkan zehirli amonyağı üreye çevirir.

Kalın bağırsak: Burada sindirim gerçekleşmez, sadece sindirilmiş besinlerin içlerinde kalmış olan su ve mineral maddelerin emilim işlemi meydana gelir.

Anüs: Sindirim sisteminin bu kısmında sindirilen besinlerden vücut için gerekli olan kısımlarının alınma işlemi bittikten sonra kalanların vücuttan uzaklaştırıldığı kısımdır.

İşte sindirim sistemi görevleri tüm bu görevlerin birleşiminden oluşur.
" } ] }