{ "title": "Sindirim Çeşitleri", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 18:01:57", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Sindirim çeşitleri; büyük moleküllü besin maddelerinin sindirim sistemi organlarının sayesinde parçalara ayrıştırılarak kana geçebilecek hale getirilmesine sindirim denilmektedir. Sindirim sistemin görevi Ağızdan alınmış olan besin maddelerinin besin hücreleri tarafından kullanılabilecek kadar ufak parçalara ayrıştırılarak ve kana geçişi sağlamaktadır. Sindirim çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar mekanik yani fiziksel sindirim sistemi ve kimyasal sindirim sistemidir.

Sindirim sistemi çeşitleri

Mekanik (Fiziksel) sindirim: Gıdaların kimyasal yapı ve özelliklerinde bir değişmeye uğramadan sadece fiziksel etkilere yani diş, dil, bağırsak, midenin sağlamış olduğu hareketleri sayesinde ufak parçalara ayrılmasına denir. Kısaca besinlerin kesilip ufak parçalara ayrılma, Mide ve bağırsakta salgılanan su sayesinde humus yani yumuşak bir kıvama gelir. Bu olayda besinlerin kimyasal yapıları değişmemektedir. Bu süreçte yaşanan olaylarla enzimlerin etki yüzeyinde artış olduğu için olması gereken sindirimi kolaylaştırır ve çabuklaştırır.

Kimyasal sindirim: Hücrelerin besinlerdeki protein, karbonhidrat ve yağ bileşiklerden yararlanabilmesi için hidroliz edilen işlemidir. Hidroliz; besin maddelerinin su yarımı ile parçalara ayrılmasıdır. Kompleks besinlerin bazı ara bileşiklerine kadar parçalanmasına eksik sindirim denilmektedir. Besinlerin en ufak bileşenlerine ve ayrışarak parçalanmasına tam sindirim denilmektedir. Vücutta sindirim ağzı yoluyla çiğneme ile başlamaktadır. Besinler ağızda çiğneme ile diş ve kas hareketleri sayesinde ufak parçalara ayrılmasına mekanik sistem denilmektedir. Vücut besinlerin sindirimine başladığı ilk andan itibaren besinlerin enzim adı verilen salgılar yardımıyla parçalanması işlemine kimyasal sindirim denir.

Kimyasal sindirim ve mekanik sindirim arasındaki farklılıklar
Sindirim organları nelerdir?

Temel sindirim organları ağız, yutak borusu, yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı ve kalın bağırsak olarak sıralanmaktadır. Sindirim sistemine yardımcı olan organlar ise; karaciğer ve pankreastır.

Sindirim sistemi hastalıkları

En sık rastlanan sindirim sistemi hastalıkları kusma, ishal, bulantı, kabızlık, safra kesesi iltihabı, ülser, siroz, safra kesesi taşı, basur olarak meydana gelmektedir. Sindirim çeşitleri gibi sindirim sisteminin ana ve yan organlara ayrılmaktadır. Tüketilen besinler organların içerisinde geçerek devam ediyor ise ana organ denir. Besinlere bir organ yardımıyla salgılanan salgılarla beraber dışarıdan ekleniyorsa bu organlara yan organ denilmektedir.
" } ] }