{ "title": "Sindirim Bozukluğu", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/sindirim-bozuklugu.jpg", "date": "22.01.2024 01:17:07", "author": "Sevda kocaman", "article": [ { "article": "Sindirim Bozukluğu, Arada bir görülen karın gurultusu ya da değirme dışında sindirim sistemi hakkında sindirimin çalışmasıyla ilgili pek bir şey fark etmeyiz. Sindirim bozukluğu sözü en çok yemeklerden sonra ortaya çıkan ağrıyı ve rahatsızlık hissini tanımlanmakla açıklanmaktadır. Genellikle karışık, baharatlı ve ağır olan yemeklerden sonra hafif derecede sindirim bozukluğu belirtilerine rastlanmaktadır. Ciddi, kronik sindirim bozukluğu genellikle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sindirim bozukluğu bazılarında, ülser, diyafram fıtığı, migren gibi hastalıklara sebep olmaktadır. İyi pişmemiş etler, aşırı çay tüketimi, alkol ve tütün tüketimi sindirim bozukluğu türlerinin nedenleridir. Bu besinlerin bağırsaktan geçmeleri uzun sürmektedir. Bu sebeple midedeki besinler mide asidi on iki parmak bağırsağına geçmeden önce uzun süre midede kalır ve salgılanan asit yanma ve geğirmeye sebep olur. Bazı kişilerin sindirim bozukluğu sebebi lokmaları çiğnemeden yutmalarından kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda da bakımsız, çürük dişlerden ağza sızan iltihapla birlikte kan besinlerin bozulmasına sebep olarak kronik sindirim bozukluğu yaratmaktadır. Sindirim bozukluklarının sebebi ruhsal da olabilmektedir. Mide sinirlerine bağlı olan vagus siniri, asit salgılanması ile besinlerin mideden geçiş hızını da düzenlemektedir.

Sindirim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Sindirim bozukluğu hastalığının gaz, ağrı, besinlerin geğirmeyle ağza gelmesi gibi çeşitli belirtileri vardır. Bu belirtilerin şiddeti sindirim bozukluğu nedenine bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak mide ya da göğsün üst kısmında sürekli veya kolik tarzında ağrı olmaktadır. Sindirim bozukluğu belirtilerinden biri de midede dolgunluk hissi ile midede bulantıdır. Sindirim bozukluğu olan kişilerde mide asidinin ağza geldiği sıklıkla görülmektedir. Sindirim bozukluğu hastalığı kronik olduğunda dil kurur ve üstünü pas kaplar solur bir şekilde kokar.

Sindirim Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Sindirim Bozukluğundan Korunma Yolları
Sindirim Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sindirim bozukluğu öncelikle tanısı koyulması için hasta 45 yaşının üstündeyse endoskopi çekilmelidir. Eğer hasta 45 yaşının altındaysa var olan belirtilere göre endoskopi çekilmelidir. Endoskopi çekim kararı belirtilere göre gastroentereloji uzmanı tarafından verilerek tanısı koyulur. Sindirim bozukluğu tedavisi için ilk olarak kahve, sigara, alkol, ağrı kesici ilaçlar ve aspirinden uzak durulmalıdır. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerin tüketiminden olabildiğince kaçınılmalıdır. Gün içerisinde az ve sık yemek yenmelidir. Hasta yatmadan en az 3 saat öncesinde yemek yemiş olmalıdır. Doktor kontrolünde mide asidini azaltmaya yardımcı ilaçlar kullanılmalıdır. Midedeki bakteriye yönelik antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Gerekli olduğu durumlarda antidepresanlar kullanılmalıdır. Doktor tavsiyesi ile metokloropromid içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Diyafram fıtığı olan kişiler düzenli asit giderici ilaçlar kullanmalı ve bazı besinlerden uzak durmalıdırlar. Sindirim bozukluğundan korunmanın en etkili yöntemi düzenli ve bol hareket etmektir.
" } ] }