{ "title": "Proteinlerin Sindirimi", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/proteinlerin-sindirimi.jpg", "date": "19.01.2024 04:03:48", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Proteinlerin sindirimi; peptid bağlarının hidrolikit olarak parçalara ayırılması ve bu parçalanmanın amino asitlere kadar ayrışması olayıdır. Proteinlerin sindirimi için amino asitlere kadar parçalanmaları gerekmektedir.

Proteinlerin sindiriminin organlar ile işleyişi

Sindirim midede başlamaktadır. Mide kısmına ulaşan proteinler orada bulunan mide asidi etkisi altında kalır. Ait ortamı çok kuvvetli olmasıyla beraber mide salgısında bulunan pepsinle karışmaktadır. Bunun sonucu olarak proteinler az miktarda amino ait ve polioeotidlere parçalanmaktadır. Pepsin enzimi bağlarının 1/5 ve 1/10'unu parçacıklara ayırır. Pepsin enzimi mide mukozasında, inaktif olarak bulunmaktadır. Pepsin aktif olabilmesi için mide boşluğuna salındığı zaman HCİ ve pepsin otokataliz olarak aktifleşmiş olur. Sonra ince bağırsağa ilerleyerek polipeptid o bölümde pankreastan salgılanan klimotripsinin ve atripsin salgılarının etki altına girer. Bu sayede polipeptidler biraz aminoloaside ve bununla beraber daha ufak polipeptidler şeklinde parçacıklara ayrılmış olur. Pepsin, tripsin, polipeptid, kimotripsin ve protein molekülünün iç kısımlarındaki peptid bağlarını etkilemesinden dolayı endopeptidaz simini alırlar. Tripsin enzimi, pankreas salgı hücrelerinde bulunurken aktif olmayan tripsinojen durumundadır. Tripsin aktif olabilmesi için tripsinojen enterokinaz enzimi ve tripsin otokataliz olması lazımdır. Kimotripsinde pankreas salgı hücrelerinde bulunurken inaktif şeklindedir. Tripsinin sayesinde aktif duruma geçer.

Tripsin ve kimotripsinin parçalanması durumunda meydana gelen polşpeptidler, sonra karboksşpeptidaz ve aminopeptidaz enzimlerin tepkimesine maruz kalır. Polipeptid halkasının, aminopeptidaz NH2 ucumdan başlayarak, karboksipeptidazlar COOh ucundan başlayarak parçalamaktadır. Karboksipeptidaz ve aminopeptidaz sindiriminin sonucu olarak aminoaitler ile tripeptid ve dipeptidlerden oluşmuş bir karışım meydana gelmektedir. Pankreasın dış salgısıyla birlikte karboksipeptidazlar bağırsak boşluğuna varırlar. İnce bağırsak salgısı ile aminopeptidazlar sindirim kanalına yol alırlar. Bu olaylar sonucunda oluşan tripeptidler ve diler son aşamada tripeptidaz ve dipepridazlar tarafından aminoaitlere parçalanmış olurlar. Protein sindiriminde aminopeptidaz, karboksipeptidaz, tripeptidaz ve dipeptidazlar peptid dediğimiz zincirin dışından başlayarak etkilendiğinden ektopeptidaz ismini almaktadır. Proteinlerin sindirimi sonucunda sindirim kanalında serbest aminoasitlerinin oluşturduğu bir karışım meydana gelmiş olur.
" } ] }