{ "title": "Mekanik Sindirim", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/mekanik-sindirim.jpg", "date": "21.01.2024 03:44:34", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Mekanik sindirim; Bir diğer adı fiziksel sindirimdir. Mekanik Sindirim vücuda alınan besinlerin şekil değiştirmesine denir. Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılmasına denen mekanik sindirim, enzimler kullanılmadan yapılan sindirimdir. Yalnızca fiziksel olarak olan dil, diş, ağız, mide ve bağırsak hareketleri ile parçalanıp küçük parçacıklara dönüştürmesidir. Yani besinlerin kesilmesi parçalanması ve mide ile bağırsakta salgılanan sular ile boza kıvamına gelmesidir. Buradan da anlaşılacağı gibi mekanik sindirim besinlerin organlar ile küçük parçalara ayrılmasıdır. Mekanik Sindirimde maddenin özelliği değişmez sadece farklılıklar oluşur. Bu değişimlerde fiziksel değişim olarak adlandırıldığından mekanik sindirime fiziksel sindirim denir. Buna en güzel örnekte bir dilim ekmek parçasının ağız içerisindeki diş ve dil yardımı ile küçük parçalara ayrılması gösterilebilir.

Mekanik Sindirim basamakları
Mekanik Sindirim oluşu

Mekanik sindirimin ilk başladığı yer ağızlar olup kademeli olarak mide ve ince bağırsakta son bulur. Bu aşamalardan ilki olan ağızda çiğneme ile besinler küçük parçalara ayrılarak yemek borusu aracılığı ile mideye iner. Mide ise ikinci aşama olup gelen parçalanmış besinleri bulamaç hali dediğimiz haline getirerek ince bağırsağa gönderir. En son ince bağırsak içerisinde safra salgısı ile daha küçük parçalara ayrılan besinler yağ molekülleri dönüşür. Böylelikle mekanik sindirim gerçekleşmiş olur. Ağızda başlayan mekanik sindirimde tükürük bezleri sayesinde besinler ıslanarak kayganlaştırılır. Böylelikle ısırılması ve de çiğnenmesi kolaylaşır.

Ağız içerisinde dil besinlerin çiğneme esnasında tükürük bezleri ile karıştırılmasında etkendir. Böylelikle tükürük bezleri ile yumuşatılan ve karışımı sağlanan besinlerin yutulmasına kolaylık sağlar. Besin ağızdan yutağa gönderilerek besinlerin yemek borusuna geçişini sağlar. Yemek borusu düz çalışan ve istemsiz kaslardan meydana gelir. Besinlerin ve sıvıların geçişi esnasında açılarak bir kanal görevi görmektedir. Yemek borusuna aktarılan besinlerin hepsi mideye ilerlemek üzere yola çıkarlar. Mide bu arada sindirim sistemini en geniş organıdır. Şekli torba gibi olup duvarları düz ve kaslardan meydana gelir. Düzenli olarak midede bulunan kaslar kasılarak mideye gelen besinlerin karışmasını sağlar ve bulamaç haline gelmesini sağlar. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için midenin öz suyu devreye girer. Mide öz sıvısının içerisinde ise enzim ve mide asitleri vardır. Midede oluşan tüm bu işlemler istemsiz olarak gerçekleşen sindirim işlemleridir. Bu mide sürecine kadar mekanik sindirim büyük bir kısmı gerçekleşmiş olur. Bu işlemlerin hepsinin sonucunda küçük parçalara ayrılan tek besin yağlardır. Mideden ince bağırsağa aktarılan yağ molekülleri ince bağırsakta safra salgısı ile yağ taneciklerine dönüşür. Artık mekanik sindirim gerçekleşmiş ve bitmiştir.

Mekanik sindirim; buradan da anlaşılacağı gibi istemsiz olarak gerçekleşen ve enzimler olmadan organlar tarafından fiziksel olarak oluşan bir sindirim sistemidir.
" } ] }