{ "title": "Kuşlarda Sindirim", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/kuslarda-sindirim.jpg", "date": "19.01.2024 19:43:44", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Kuşlarda sindirim; kuşlarında bulunan sindirim sistemi ağız, yemek borusu, kursak, mide, taşlık, bağırsak ve anüs (Kloak) olarak organlar sıralanmıştır. Kuşlarda sindirim sistemine direk bağlı olan organlar ise karaciğer ve pankreastır. Çoğu canlıda besinleri parçalayabilmesine yardımcı olan dişleri vardır. Bu durum kuşlarda farklıdır. Kuşların gagaları vardır. Kuşlardaki diş görevini ise taşlık üstlenmektedir.

Kuşlarda sindirim organları ve işleyişi

Çevreden besin ihtiyaçlarını karşılamak için görevli olan organ gagadır. Kuşlarda bulunan gagalar diğer canlılardaki dişlerle kıyasladığımızda parçalayıcı ve öğütücü değildir. Bu sebepten dolayı kuşların yemiş oldukları besinlerin bazılarını gaga tarafından öğütülür. Diğer besinleri ise kuşlarda sindirim sisteminde bulunan taşlık organına bu görev verilmiştir. Kuşlarda bulunan taşlığın görevi diş olmadığı için yemiş olduğu besinlerin hepsinde parçalanma meydana gelmez. Kursağa besin tam olarak parçalanmadan gitmiş olur. Bu kısımda besinlerin öğütülme işlemini kursak gerçekleştirmektedir. Gaga ile alınan besin yutaktan yemek borusuna oradan kursak kısmına geçer. Kuşun yemiş olduğu besinler belli bir süre kursakta depolanır. Oradan mideye aktarılır. Bu işleyişin amacı besinleri yumuşatmak içindir. Kuşlar çoğunlukla kuru ekmek, arpa, bulgur ve kuş yemlerini vücuduna alırlar. Yem dışında et ile beslenen kuşlarında sindirim sisteminde bulunan bağırsakları da kısadır. İçlerine almış oldukları besinleri sindirim sıvısıyla karıştırılarak oradan mideye geçer. Mide kısmında ise güzelce öğütülür. Oradan ince bağırsağa aktarılır. Geçmiş olduğu yerde ise pankreastan gelen salgılar ile kimyasal olarak ayrışan ve parçalana besinler emilir. Sindirilemeyen besinler kalın bağırsağa doğru yol alır. Kloak yardımı ile bu besin fazlalıkları dışarı atılır. Evde beslenen kanaryalar ise özel bir ilgi gerektirmektedir. Bu kuş çeşidi için kuş kumu sindirimde etkin bir rol oynamaktadır. Eğer kuşlarda yemiş olduğu besinler tam olarak sindirilmeden mide kısmına ulaşırsa birtakım sorunlar meydana gelir. Bu sorunlardan birkaçı kuşta zayıflama meydana gelir ve kuşlarda sindirim sistemi hastalıkları baş göstermeye başlar.

Kuşlarda sindirim sistemi hastalıkları oluştuğu zaman kullanılabilecek olan ilaçlar ise; andolor amp, urfamycin amp, mikostatin damla, rif ampercefurly kapsül, polisamin fort vitamindir.
" } ] }