{ "title": "Hücre Dışı Sindirim", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/hucre-disi-sindirim.jpg", "date": "21.01.2024 17:15:23", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Hücre dışı sindirim; enzimler ile salgılanan hücrelerin dış ortamda bulunan büyük molekül parçacıklı besinlerin küçük moleküllü parçalara ayrılarak hücre içerisine alınmasıdır. Hücre dışı sindirimi genellikle çok hücreli canlılarda olmaktadır. Bu tür canlılarda enzimler sindirim kanalına veya vücuttaki boşluklara salgılanmaktadır. Hücre dışı sindirimden çok küçük ve çok büyük besinlerin sindirimleri de faydalanmaktadır. Hücre dışı sindirime verilebilecek örnekler; saprotif bakteriler, ekmek küfü bunlar gibi çok hücreli olan canlılarda hücre dışı sindirimi yapmaktadır.

Hücre dışı sindiriminin işleyişi

Hücre dışına ekzositoz diye bir madde ile sindirim yapabilen saprotif bakteridir. Bu bakteriler büyük besinlere ait molekülleri hücre dışında sindirilmektedir. Saprotif bakterileri besinlerin içinde bulunan monomerleri hücrenin içine alırlar. Monomerleri hücre içerisindeki yaşamsal olaylar içinde kullanır. İşleyiş şeklini sıralayacak olursak;
Hücre dışı sindirim sisteminde bulunan böcekçil bitkiler nasti hareketi ile hamle yaparak böcekleri yakalamaktadır. Böcekçil bitkiler besinleri hücre dışında ekzositoz maddesiyle sindirim enzimlerini salgılamaktadır. Yakalanan bu böcekler nasti hareketi ile berber hücre dışında sindirimini gerçekleştirirler. Sindirim işlemi bittikten sonra böcekçil bitkilerde aminoasitleri hücre içerisine almaktadır. Sonra bu böcekçil bitkiler ribozomunda kendilerine en uygun olan proteini sentezler. Yaşanan bu olaydan sonra böcekçil bitkinin kapanmış olan yaprakları tekrar açılır.
" } ] }