{ "title": "Bitkilerde Sindirim", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/bitkilerde-sindirim.jpg", "date": "20.01.2024 01:12:29", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Bitkilerde sindirim; sindirim sistemindeki değişiklikler canlıdan canlıya göre farklılık göstermektedir. Örnek verecek olursak bir insan ile hayvanların sindirim sistemi neredeyse birbirleriyle eşleşmektedir. Ama bu bitkiler için geçerli değildir. Bitkilerde sindirim sistemi farklı işlemektedir. Bitkilerde sindirim ile ilgili belirtilebilecek bir herhangi sistem bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise bitkilerde meydana gelen fotosentez olayında kullanılmış olan besinlerin bazılarını kullanır iken bir kısmını da depolama işlevi için kullanmaktadır.

Bitkilerde sindiriminde fotosentez olayı

Bitkilerde sindirimin tam olarak yapılabildiğini yalnızca fotosentez meydana geldikten sonra yaşandığı söylenebilir. Fotosentez olayının yaşanması ile bitkide sindirim olayı gerçekleşir. Fotosentez ile bitki civardan da besinler almaktadır. Besini işleyerek foto sentez meydana gelerek bu besinleri de kullanmış olur. Bitkideki fotosentez olayının ve sürecin gerçekleşmesi için birkaç dış etkenlere ihtiyacı vardır. Bunlar; su, güneş, toprak, iklim, ayrıştırıcı tek hücreli canlılar ve coğrafi konumdur. Bu faktörler sayesinde bitki yaşamını sürdürebilir. İhtiyaç duyduğunda besinleri elde edebilir. Bitki besinlerden almış olduğu ürünleri fazlalığını yaprağında, kökünde veya gövdesinde depolanmaktadır. İhtiyacı olan besini alarak işler. Böylece bitkilerde sindirim işlemi tamamlanmış olur. Bu işlem esnasında ya da sonrasında kesinlikle fazla besin maddesi bulunmaz. Kısacası sindirim işleminden sonra artık ürün ortaya çıkmaz. Eğer bitki fazla besin alırsa depolama kısımlarında fazlalıkları depolayarak diğer canlıların kullanımına açarak sürekli etkileşim halindedir.

Bitkilerde sindirimde hücre içi ve hücre dışı durumu

Sindirim gerçekleşeceği zaman gerek duyulursa alınan protein, yağ, nişasta tarzındaki besinleri hücre sindirimi sistemi yardımıyla istenilen besinleri parçalayarak kullanabilir. Bu durumu gerçekleşmesi için besinin hücre çeperine kadar ulaşması gereklidir. Duvara ulaşan besin bitkilerde bulunan organeller tarafından işlemlerden geçirerek sindirimi gerçekleştirir. Bu olay esnasında her bir organel görevini doğru yaparsa sindirim tam anlamıyla gerçekleşmiş olur. Hücrenin içine girdikten sonra sindirilen besinler işlenerek bitkini ihtiyaç duyduğu bölümlerine gönderilir. Böylece bitkinin beslenmesi gerçekleşmiş olur. Bitkinin büyümesi bu olaylarla orantılıdır. Bazı böcek türlerini beslenen böcekçil çiçekler söz konusudur. Etle beslenen bu bitkilerin sindirim sistemlerinde farklı işlemektedir. Bu tarz bitkiler için hücre içi sindirim sindirimi ve hücre dışı sindirimini de gerçekleştirebilirler.

Bitkilerde sindirim sırasında kullanılan azot

Böcekçil olan bitkilerde hücre dışı sindirim yapılmasının en önemli nedeni bitkinin azot ihtiyacıdır. Bunun sebebi böcekçil bitkiler çoğunlukla azot bakımından fakir olan topraklarda yetişmektedir ve bu yüzden azot gereksinimleri vardır. İhtiyaçlarını gidermek içinde böceklerden beslenirler. Bu olayın sonucunda hücre dışı sindirim yapması gerekliliği meydana çıkmaktadır. Bu tarz bitkilerde sindirim böceklerde bulunan kitin, protein ve azot çok faydalıdır. Böcekçil bitkiler bu tarz besinleri sindirip hücre içine alarak ihtiyaç duyulduğu durumlarda kullanılır.
" } ] }