{ "title": "Besinlerin Sindirimi", "image": "https://www.sindirimsistemi.gen.tr/images/besinlerin-sindirimi.jpg", "date": "21.01.2024 15:58:53", "author": "Eda çakır", "article": [ { "article": "Besinlerin sindirilmesi, dışarıdan alınan besinler hücrelere geçmediği sürece kullanılmaz. Bunun için de büyük besin moleküllerinin hücre zarından geçebilecek hale gelmesi gerekir. Bu durum hem mekanik hem de kimyasal sindirim ile sağlanır.

Karbonhidratların Sindirimi: Besinlerle alınan nişasta, glikojen, sakkaroz, laktoz ve maltoz; glikoz, fruktoz ve galaktoza kadar parçalanır. Karbonhidatlar; ağız, onikiparmak bağırsağından sonraki ince bağırsak kısmında sindirilir. Karbonhidrat sindirimi ağızda başlar. Tükürük salgısında bulunan amilaz (Pityalin), nişastayı amltoz ve dekstrine kadar parçalar (Dekstrin 8-15 glikozdan oluşmuş bir karbonhidrat parçasıdır).
Mide ortamı asidik olduğundan, mideye besinle birlikte gelen amilaz enzimi midede etkili olamaz. Mideden onikiparmak bağırsağına geçen besin bulamacı, karaciğer ve pankreasın salgılarıyla nötrleştirildikten sonra bazik hale getirilir. Besin bulamacı içindeki nişastanın sindirimi pankreastan amilaz enzimiyle onikiparmak bağırsağında devam eder. Onikiparmak bağırsağından sonraki ince bağırsak bölümüne geçen disakkaritler ince bağırsak hücreleri tarafından salgılanan maltaz, laktaz ve sakkaraz enzimleriyle monomerlerine kadar ayrıştırılır. Böylece, karbonhidrat sindirimi tamamlanmış olur. Oluşan monosakkaritler ince bağırsaktan emilerek kana karışır. Kan yoluyla karaciğere taşınır.

Proteinlerin Sindirimi: Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar. İnce bağırsakta tamamlanır. Midede proteinlerin sindirilebilmesi için asit özellikli mide öz suyu üretilir. Mide öz suyundaki pepsinojem, HCI ile tepkimeye girerek aktif pepsine dönüşür. Özellikle süt çocuklarında mide öz suyunda bulunan lap (Rennin) enzimi, süt proteini olan kazeinin çökeltilmesini sağlar. Sütte bulunan kazeinin sindirilebilmesi için çökeltilmesi gerekir. Pepsin, midede kazeinin ve besinlerle alınan diğer proteinlerin kimyasal sindirimini başlatır.
Midedeki mekanik ve kimyasal sindirimlerin etkisiyle bulamaç haline gelen besinler, onikiparmak bağırsağına geçer. Onikiparmak bağırsağına pankreanstan wirsung kanalı aracılığı ile gelen inaktif özellikteki tripsinojen ve kimotripsinojen molekülleri burada aktifleşir. Tripsinojen, onikiparmak bağırsağında üretilen enterokinaz ile aktif özellikteki tripsine dönüşür. Tripsin de kimotripsinojenin, kimotripsine dönüşmesini sağlar. Tripsin ve kimotripsin polipeptitleri, daha küçük polipeptitlere ve aminoasitlere parçalar. Sindirim sonucu oluşan aminoasitler, villuslardan emilerek kana verilir ve kan yolu ile karaciğere taşınır.

Yağların Sindirimi: Yağların sindirilmeleri onikiparmak bağırsağında başlar. Karaciğerden gelen safra suyundaki safra tuzları yağların mekanik sindirimini sağlayarak küçük damlacıklar haline getirir. Ardından pankreanstan salgılanan lipaz enzimi, yağların kimyasal sindirimini gerçekleştirir. Sindirimin ince bağırsakta tamamlanmasından sonra oluşan yağ asitleri ve gliserin molekülleri villuslardan emilerek buradaki lenf kılcallarına geçer ve lenf damarları yoluyla dolaşıma katılırlar.
" } ] }