sindirimsistemi.gen.tr
Sindirim Sistemi

Sindirim Sistemi Anatomisi

Sindirim Sistemi Fizyolojisi

İnsanda Sindirim Sistemi

Sindirim Sistemi Organları

Biyoloji Sindirim Sistemi

Sindirim Sistemi Nedir

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | En Çok Tartışılan Konular | En Çok Okunan Yorumlar



Sindirim Sistemi Fizyolojisi

Sindirim sistemi fizyolojisi, sindirimin ilk başladığı yerden sonlandığı yere kadar aşama aşama devam eden işlemleri zincirinden oluşur. Bu işlemler zinciinde besinler; kimyasal ve mekanik sindirim uygulanarak en küçük yapıtaşlarına kadar ayrıştrılır, bu yapıtaşları da vücutta itiyaç olduğu yönde kullanılır. İnsanda sindirim sistemi fizyolojisini inceleyecek olursak; sindirim ağızda başlar, çeşitli aşamalardan geçerek kalın bağırsakta biter. Tabii ki farklı besinlerin sindirimleri farklı yerlerde başlar ve biter, ki bunu birazdan ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.

Sindirim sistemi fizyolojisi boyunca mekanik ve kimyasal olmak üzere iki çeşit sindirim gerçekleşir. Mekanik sindirimde besinler fiziksel şekilde parçalanarak daha küçük parçalar haline getirilir ve kimyasal sindirim uygulanmasına zemin hazırlanır. Kimyasal sindirimde ise besinler enzimler yardımıyla moleküllere veya en küçük parçacıklarına ayrışır ve karbonhidrat, vitamin, mineral, protein vs. olmak üzere vücutta gerekli olduğu şekilde kullanılır. Kimyasal sindirim de kullanılan enzimleri inceleyecek olursak:
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Nükleazlar: Nükleik asitleri ve nükleotitleri parçalarlar.

Lipazlar: Yağları parçalarlar
Proteazlar: Proteinleri parçalarlar.
Amilazlar: Nişasta gibi karmaşık yapıda olan karbonhidrat zincirlerini parçalarlar.

Sindirim sistemi fizyolojisini kısımlara göre inceleyecek olursak şu şekildedir:

Ağız: Besinlerin mekanik sindiriminin başladığı kısımdır. Tükrük sıvısı ve dişler yardımıyla alınan besinler parçalanır. Tükrük sıvısı sindirim sistemi fizyolojisi için önemli bir salgıdır. Çünkü karmaşık şekerlerin bir kademe indirilerek disakkaritlere parçalanması, yiyeceklerin yumuşatılması gibi görevler tükrük tarafından yerine getirilir. Ayrıca tat almamızı sağlayan salgı da tükrük sıvısıdır. Ağızda mekanik sindirimi tamamlanan besinler yutularak yemek borusu aracılığıyla mideye iletilir.

Mide: Mide, fiziksel olarak parçalanan besinlerin depolandığı, kısmen sindirimin tamamlandığı veya ince bağırsağa iletilmek üzere devam ettiği kısımdır. Midedeki mukoza salgısı asitlerin mideyi tahriş etmesini ve sindirim sistemi fizyolojisine zarar vermesini engeller. Midede besinler sulandırılarak bulamaç haline getirilir ve mekanik sindirim devam eder. Besinler artık fiziksel olarak tamamen karıştıktan sonra ince bağırsağa gönderilir.

İnce barsak: Sindirim sistemi fizyolojisinde en önemli kimyasal sindirimlerin yapıldığı, besinlerin büyük ölçüde sindirimlerinin tamamlandığı kısımdır. Sindirim boyunca karaciğer, pankreas ve safra kesesi de salgılarını ince barsaklara iletirler. Proteinlerin sindirimi ince barsakta başlar ve ince barsakta biter. Mideden bulamaç halinde alınan besinlerin de birkaç istisna hariç sindirimi ince barsakta tamamlanır. Sindirimi tamamlanmayan besinleri sindirimi de kalın barsakta bitirilir. İnce barsakta besinlerin iki türlü hareketi yapılır. Biri mideden alınan bulamacın karıştırılmasını sağlayan segmentasyon hareketi, diğeri de besinlerin kalın barsağa doğru itilmesini sağlayan perilstaltik harekettir.

Kalın barsak: Sinidirim sistemi fizyolojisinin sonlandığı kısımdır. Burada sindirimi tamamlanmamış birkaç besin (su, Sodyum, vs.) sindirilir. Bunların dışında alınan besinlerin işe yaramayan ksıımları posa haline getirili ve vücuttan dışarı atılır. 


Yorumları ve Tartışma Forumları
İsminiz :
Yorumunuz :
Yorumunuza gelen cevapları takip etmek istiyorsanız, E - Posta adresinizi girmelisiniz. ( E - Posta Adresiniz Site de Yayınlanmaz)
Güvenlik : Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sindirim Sistemi Fizyolojisi"






Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Sindirim Sistemi, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ağustos - 2014